Kaip žmogus apgirsta ir iš kur kyla pagirios: kodėl vieni gali maukti litrais, o kitiems pakanka lašo?  (1)

Ne vieno patirtas nemalonus pojūtis po linksmesnės, nei derėtų, vakaronės. Ką apie tai sako (ir ko dar nežino) mokslas?


Visi šio ciklo įrašai

  • 2016-10-24 Kaip žmogus apgirsta ir iš kur kyla pagirios: kodėl vieni gali maukti litrais, o kitiems pakanka lašo?  (1)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pagirios būna dėl alkoholio vartojimo. Kuo daugiau alkoholio, tuo stipresnės pagirios.

Manoma, kad pagrindinis alkoholio pagirių mechanizmas — vandens ir druskų balanso sutrikimas ir vandens trūkumas smegenyse, kas sukelia galvos skausmą. Šiuos simptomus lengvai pašalina liaudiškos priemonės ir, tarkime, ibuprofenas.

Tačiau be paties alkoholio pagirias sukelia ir jo skilimo produktai – metabolitai, daugiausiai – acetaldehidas. Mat organizme alkoholis, paprastai tariant, skyla dviem stadijomis: al­ko­hol­de­hi­dro­ge­na­zės fer­men­tas ok­si­duo­ja al­ko­ho­lį iki acet­al­de­hi­do, o paskui al­de­hid­de­hi­dro­ge­na­zės fer­men­tas oksi­duo­ja acet­il­de­hi­dą iki ang­lia­rūgš­tės, acto rūgšties ir vandens.

Nuolat vartojant alkoholį, organizmas išskiria daug al­ko­hol­de­hi­dro­ge­na­zės fermento ir alkoholis labai greitai suskyla: žmogus sunkiai apgirsta ir gali išgerti labai daug alkoholio, išlaikyti savikontrolę ir praktiškai nejausti euforijos.

Tačiau dėl iki šiol mokslui nežinomų priežasčių al­de­hid­de­hi­dro­ge­na­zės fer­men­to sintezė dažniausiai nesustiprėja. Dėl to daug išgėręs žmogus jaučia aldehidines pagirias, tai yra, apsinuodijimą acetaldehidu. Tokiam apsinuodijimui būdingas spartesnis širdies plakimas ir aritimija, neracionalus liūdesys ir baimė, veido paraudimas ir patinimas, tikslių judesių sutrikimas, psichologinės depresijos pasireiškimas, trunkantis dvi tris paras. Deja, acetildehidas – stiprus kancerogenas. Manau, tas, kas atras būdą aktyvuoti al­de­hid­de­hi­dro­ge­na­zę, gaus Nobelio premiją.

Šie biocheminiai procesai lemia individualų jautrumą alkoholiui. Jei alkoholis skyla lėčiau, nei ok­si­duo­ja­si acet­al­de­hi­das, tai šio kraujyje bus labai mažai. Pagirios praktiškai nepasireikš.

O kai kada būna atvirkščiai, – kai kurie žmonės lyg ir atsparesni svaigiesiems gėrimams ir neapgirsta, netgi išgėrę objektyviai dideles alkoholio dozes (0,5–0,7 litro stipraus alkoholinio gėrimo ir daugiau), tačiau acetaldehidas kaupiasi ir lemia siaubingas pagirias netgi be apgirtimo.


Konstantinas Angladzė
Fizikos/matematikos mokslų kandidatas, MFTI profesorius
postnauka.ru

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Input.lt
Input.lt
(33)
(7)
(26)

Komentarai (1)