Lietuvių požiūris į ekologiją: sostinės ir kaimo gyventojai turi vieną nuomonę, likusi Lietuva - kitą

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

atskalūnas 2016-12-14 09:30
Be visų išvardintų problemų pamiršote paminėti vieną mažą detalelią labai svarbia mūsų gyvenime-tai vanduo. Nebus vandens nebus nieko. Kolkas apie tai nieks rimtai negalvoje- blogai, nes vandens atsargos smarkiai senka, liko gėlo vandens atsargų 15/20 metų neilgiau, taip deklaruoja mokslinikai, kas bus poto, ogi nieko dykuma ir milijonai lavonų.
darkmatter 2016-12-14 10:29
O aš galvojau, kad vanduo juda vandens apytakos ratu..
Audrius 2016-12-14 10:36
Taip, lietuvaiciai "labai" ekologiskai rusiuoja maiselius, bet kekvienas turi bent po viena dyzeline masina. Ko pasekoje turime musu "zaliaja" sustine su tokiu pat oro uzterstumu kaip ir prie pat kinijos esanciame 7 milu mieste, Hong Kong'e.
immortallt 2016-12-14 10:38
Nuoroda?
Shinigami 2016-12-14 12:28
Netiki garbės žodžiu? Lietuvai vandens užteks dar milijonui metų. Kodėl? Nes naudojame gruntini arba infiltracinį požeminį vandenį. O artezini vandenį naudoja tik Vytautas.
immortallt 2016-12-14 13:37
Tavo garbės žodžiu patikėčiau, atsargiai. Jo - nope.
bahuriux 2016-12-14 16:30
Ekologiškai atsakingiausi yra bomžai, nes jie neturi auto, nieko nevartoja, kas skatintu gaminti prekes, o jų gamybai suvartojami resursai ir teršiama. Maistą randa konteineriuose, namų jiems nereikia, reiškia dėl statybos ir gamybos staybinių medžiagų atkrenta tarša ir tt., jei laikiną pašiūrė iš nekartą jau naudotų lentų susikala, koks pažangesnis ir mažiau tingintis tai vistiek iš atsinaujinančių ir antrinių žaliavų. O jei apie normalius žmones, tai tie šiukšlių rūšiutojai (tame tarpe ir aš neišimtis rūšiuoju), kaip taisyklė turi naujas mašinas (čia ne apie mane) (nauja mašina = nauja tarša jai pagaminti), juk galima ilgai važiuoti ir su senom, sakysit nesaugios, tai puiku kuo mažiau žmonių žemėj tuo ekologiškiau. Tos naujos mašinos dažnai daug kuro ryjančios CO2 daug išmeta (katalizatoriai nauji nemažina CO2, tik suodžius ir NOX), skraido į visokias keliones dar daugiau CO2. Pasistato naują ekonomišką/ekologišką namą, vėl taspati tarša ir CO2, (kadangi namas šiltas nafik nereikia jokių malkų pleškina dujas arba elektrą tiesiogiai per tenus vėl daug CO2). Na dar yra tie kuriems nusispjauti, bet dažniausiai jie neperka naujų mašinų, neperka ko nereikia, gyvena paprastai, nors šiukšlių ir nerūšiuoja, bet bendroj sumoj vistiek teršia mažiau. Dar yra tie kuriems nusispjaut ant ekologijos ir ant visų aukščiau išvardintų žmonių, bet jų mažai, tai esmės nekeičia. Nu žodžiu supratot, mąstykit kap norit, bet jei save laikot ekologiškai sąmonigu, tai permąstykit dar kartą, gal suprasit kad, tai tik diidelis BS su tom ekologijom, kuo teoriškai labiau stengsiesi tuo rezultatas bus tik blogesnis. Tai yra du keliai ir jie nesuderinami tarpusavyje.
Audrius 2016-12-14 16:57
bahuriux, yra mesytems tamstos mintyse. Siaip, jei visai "zoom out" padarius, tai gale dienos, gali but visur pesti vaiksciojantis, viska rusiuojantis veganas, bet jei turi vaiku, ziurint kokiu 20 metu perspektyvoj busi zymiai labiau priterses, nei su v12 vazinejantis viengungis. Bottom line, Netikiu as savanoriskumu, nes tik koks 1% yra hard core aplikosaugininkai pasiryze iki galo keisti savo gyvenimo buda. Tuo tarpu apsoliuti dauguma, geriausiu atveju, bus kosmetiniai ekologai, kurie rupinasi aplinka tol, kol tas nepaliecia ju konforto ir kitu asmeniniu pasirinkimu (pvz, seimos dydis, mesos valgymas ir pan.). Mano nuomone, zmones pasidarys ekologiski tada, kai: A) buti neekologiskais jiems neapsimokes (optimistinis scenarijus). Geras to pavyzdys tesla, solar city ir kitu kompaniju produktai ir paslaugos; B) kai buti neekologiskais zmones negales (pesimistinis scenarijus). Kai pvz, galiausiai japonai isgaudys visas laukines bluefin tunas, nieks ju negales nusipirkt, nepriklausomai nuo to kokia bus siuloma kaina. Taip sakant, anksciau ar veliau tapsim ekologiski ir tvarus, tik klausimas ar pokyciai bus padaryti graziuoju ar bloguoju