Atkurtas įrašas, kaip Titane nusileido pirmasis ir kol kas vienintelis zondas (Video)  ()

Šeštadienį sukako 12 metų nuo dienos, kai Huygens zondas nusileido Titano paviršiuje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dabar, artėjant jo partnerio, Cassini zondo, misijos pabaigai, verta prisiminti ir Huygens misiją – pirmą ir kol kas vienintelį nusileidimą ant dangaus kūno paviršiaus už Asteroidų žiedo ribų.

Ta proga Cassini misijos komanda iš Huygens atsiųstų nuotraukų, darytų nusileidimo metu, sukūrė to nusileidimo filmuką.

Filmukas pateiktas kaip Huygens prietaisų parodymų ir trajektorijos schema, sujungta su kamerų darytomis nuotraukomis, kurios retušuotos ir sudėtos taip, kad atrodytų tarsi filmuotas vaizdas.

Pasirodo, visa Huygens misija galėjo būti nesėkminga, ir tai paaiškėjo tik praėjus dvejiems metams po zondo paleidimo į kelionę.

1999-aisiais metais Cassini skrido pro Žemę, apsukęs porą ratų aplink Venerą. Tuo metu buvo patikrinta komunikacijų sistema ir paaiškėjo, kad Huygens ir Cassini nesusišneka. Prireikė pusės metų, kol buvo išaiškinta problema ir pasiūlytas sprendimas.

Paaiškėjo, kad derinant Huygens siųstuvą ir Cassini imtuvą, nebuvo tinkamai atsižvelgta į tai, kad zondai judės vienas kito atžvilgiu. Tačiau pakeitus Cassini trajektoriją taip, kad judėjimas Huygens (ir Titano paviršiaus) atžvilgiu būtų minimalus, problemą išspręsti pavyko.

Nors Huygens nusileidimas įvyko pora mėnesių vėliau nei planuota iš pradžių, bet bent jau duomenis turime.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(54)
(0)
(54)

Komentarai ()