Baigėsi itin karštos ir audringos diskusijos: Vokietijos parlamentas vieningu balsavimu įteisino kanapių naudojimą

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

kernel_panikuoja 2017-01-25 19:00
As asmeniskai esu pries zoles legalizavima. Tiksliau pasakius, esu apskritai pries bet kokiu narkotiku legalizavima del vienos paprastos priezasties - legalizavimas, lygiai taip pat, kaip ir draudimas, problemos nesprendzia, ir lygiai taip pat, kaip draudimas, kuria antrines potencialias poblemas: jei draudziant atsiranda galima sritis kriminalams, juodai rinkai, kontrabandai etc., tai leidziant galimai susiformuoja nauja visuomenes elgiasio norma, kurios naudos (o greiciau - zalos) neimanoma is anksto nustatyti, kurios poveikis yra glaudziai susijes su visuomenes mentalitetu ir kultura ir apskritai bendriniu kontekstu. Tai, kaip legalizavimas veikia kitoje salyje, nieko nesako apie tai, kaip jis veiktu pas mus. Nematau pagristumo, kam kazka legalizuoti, jeigu tai nieko nesprendzia, o tik inesa papildomo galvos skausmo su kontroles ir kitais klausimais. Valstybes pozicija turetu buti siaip visiskai priesinga: ne didinti narkotiku prieinamuma ir ne kurti istatymiskai imply'intos elgiasio normos juos vartoti, o riboti ir apsunkinti prieinamuma, daryti viska, kad visi naudojantys narkotines medziagas jaustusi nenormalus ir jaustusi, lyg kazkas su jais yra negerai - kas ir yra. Vienintele iseitis yra keisti visuomenes poziuri ir normas i siuos dalykus. Po truputi, ilgainiui, tokiu dalyku vartojama padaryti "gedingu" dalyku visuomenes samoneje. Padaryti kazka "legaliu" ir viska numesti ant individo atsakomybes, tikintis, kad jis yra issilavines, kulturingas, samoningas zmogus, gebantis pats vertinti savo pasirinkimus, narkotiku zala ir pan. yra ganetainai optimistiska, o ivertinus Lietuvos konteksta, sakyciau tiesiog naivu. Toks kaip alkoholis ir rukalai (ir zole, jeigu ji legalizuota), turetu buti pardavinejami specializuotose vietose su uzrasu "vieta lochams", kur lentynos butu su uzrasu "lochu lentyna" ir ant pakuotes butu uzrasas "jei perki mane - esi lochas". Mazdaug taip.
Kirtiklis 2017-01-25 20:34
Nėra priklausomybės? Rimtai? Vienam name teko gyventi su keliais bachurais, ir pamatyti tą "nepriklausomybės nėra ir tai nieko tokio". Vienas po darbo tik ką gryžęs - iš kart bongą, tada jau bendrauja, užsima veikla ir tampa žmogumi. Prieš ir kai negauna - irzlus, žodžio neištempsi, net dreba visas kaip reikia jam to bongo, apetito nėra - nevalgo nieko kol neparūko. Parūkęs - pavalgo , dar ką nuveikia apsitvarko, vėl rūko tol kol "numeta". Kitas žmogėnas - nebeužmiega naktimis, pastoviai vaikšto, pats sakė kad negali užmigti kol neparūko ir nebeišsimiega. Todėl prieš miegą visada parūko. Pirmasis 4 metai kaip vartoja, kitas tik 1 metus. Užteko poros mėnesių. Ir ar tikrai norim dar vieno, lengvai ir masiškai gaunamo š**o. Ir taip vis pabrėžiama antraeiliai faktai kaip lengvina asmą - lyg tai masinis paplitimas Lietuvoje butų ar papildomi mokesčiai (kur padaroma žala, mažai žiūrima) o grindžiui nuo to dar būtų lengviau, nes parduoti pigiau nei legaliai, radus ar pasirodžius su didesniu kiekiu - savom reikmėm. Ir tą puikiai rodo cigarėčių kontrabanda- nors ir legalu ir gali įsigyti, bet kontrabandinės pigesnės ir tokios pat kokybės ir cigarėčių vadinamoji mafija klęsti. Tokios asmeninės patirtys ir nuomonės. Už ar prieš? Labiau prieš, jei bus kaip su cigarėtėmis - gali įsigyti belekur ir belekada.
immortallt 2017-01-25 22:16
Kirtiklis, tu supranti, kad kiti žmonės ne irzlūs būna, o gerkles pjausto, kai išgerti negauna? O kanapės sukelia ne fizinę, bet psichologinę priklausomybę, tai skirtingi dalykai. Kiti fizinę priklausomybę išsivysto maistui ar saldiems gėrimams. Kernel, tai gal pirmiau uždrauskime alkoholį ir cigaretes. Sukelia daugiau problemų, daugiau žalos visuomenei. Kanapių žala visuomenei artima nuliui. O draudimas kanapių sukelia daug didesnę žalą visuomenei. Nusikalstamas pasaulis gauna pinigus, kuriuos naudoja juodesniems darbams. Tas pats su prostitucija, draudžia jau šimtmečiais, jei ne tūkstantmečiais, o kaip niekur nedingo, taip nedingo. Draudimas tik didina lytiniu būdu plintančių ligų riziką, pralobsta nusikaltėliai/savadautojai, išnaudojamos merginos, kurių dalis tai daro per prievartą. Savadautojai tyčia pripratina merginas prie opiatų, kad lengviau būtų jas suvaldyti. O galėtų viskas vykti civilizuotai ir norinčios merginos galėtų tuo užsiimti saugiau bei mokėti mokesčius valstybei.
ekstrymas 2017-01-25 23:11
sakyciau s... su tavim vienam name gyvent,nes po to per forumus visa nepasitenkinima isliesi.ta zole kaip jau minejo yra iprotis.tas pats kas nosi pakrapstyt.tas pats kas nakti nemiegot nes nesukalbejai 'sventa marija' pries miega ar 'teve musu' pries pusricius ar vakariene.tas pats kas nakti neissimiegot ir but ryte irzliam ir paniurusiam. dar kelt klausima ar norit to s...?yar beprasmybe,nes tai vis vien yra
Kirtiklis 2017-01-25 23:53
Ne nepasitenkinimas, o totalus faktas priklausomybei, kaip atrodo žmonės kurie jau nebegali neparukę. Daug kas skiedžia kad nėra tokios, bet yra ir dar kokia. Yra tai, bet jis yra nelegalus, kuria rūko tik labai maža auditorija, kas nekenkia visai populiacijai.
Makaras 2017-01-26 07:40
Tikrai prieš kanapių rūkymą (ekstraktams ir etc. nieko prieš neturiu). Turiu daug pažįstamų, kurie ilgus metus rūko, ir matau kas vyksta. Sėdi pastoviai "chlame pridaužę", kai kasiako ar bongo neužtenka, varo "kibirais". Ir iš tiesų, žmogus atbunka, sutinki pvz, net nėra ką kalbėt su juo, tik tas tuščias juokas "ha ha ha". Žinau žmones, kur ir darbus praradę per savo kasiakus. Žodžiu, DIDELIS PRIEŠ.
agentxio 2017-01-26 08:24
augalines kilmes produktai gali but draudziami tik trecio pasaulio ir policinese,sovietinese valstybese kaip lt ,as asmeniskai nuo zolesnejauciu beveik jokio poveikio priesingai nei nuo alkoholio ,nuo kurio kartais prarandi net sveika prota,ka kalbet apie pasekmes organam ,mirciu statisktikos net neverta minet ,bet kai sveikatos ministrai adaptuoti autistai,kurie zino tik du zodzius viska draust ir uz viska baust...vartojimas tik dides kaip ir mircu skaicius ir beabejo lenkijos biudzetas,po kadencijos visi kaimieciai kurie issirnko sau valdzia,pagalvos ,kad visgi valinskas su ezopu buvo geresnis ju pasirinkimas
PupuDede 2017-01-26 09:07
Bet žiūrėk uždraudimas ir baudimas netrukdo jiems sėdėti ir rūkyti, kaip ir prostitucija. Bet noras yra viska perkelti į kitą lygį. Legalu, padoru, nenusikalstama. Kraštutinumus mes neikim, vienas tiek ėda, kad sveria 300 kg, vienas geria kiekvieną dieną net į kelnes varo, kitas sportuoja tiek kad be anabolikų negali ir leidžiasi alieju i bicus. Bet už tokį elgėsi saldumynų ir sporto salių neuždraudžia. O naudojant su protu (sale, saldumynus, zole) tu nei kitiems nei sau nekenki. Bet kodėl turi sėdėti kalėjime jei tu nori pvz. savaitgaliais suktinę surūkyti.
immortallt 2017-01-26 09:19
Padoru/moralu ir legalu nesusiję dalykai. Šalyse kur prostitucija legalizuota, tai nėra nei padoru, nei moralu. Tiesiog prostitutės gali kreiptis į pareigūnus, jei suteneris pasigauna ir pradeda ją išnaudoti. Taip pat suteikiama medicininė pagalba. Tai visai nereiškia, kad visuomenė tai palaiko ar gerbia.
kernel_panikuoja 2017-01-26 09:20
Alkoholio (ar cigareciu) draudimas nera adekvatus pavyzdys kanabio legalizavimui. Skiriasi tiek paciu veikliuju medziagu pobudis, tiek ju istorinis, kulturinis, socialinis, kriminalinis ir farmakologinis kontekstas lietuvoje. Tiesa pasakius, vienintelis bendrumas tarp yra tai, kad jie abu priskiriami narkotikams. Butent del siu priezasciu as niekur nesakiau, kad reikia drausti alkoholi ar cigaretes. Minejau, kad reiketu kompleksinio poveikio priemoniu tam, kad alkoholio ar cigareciu vartojimas butu isgyvendintas is visuomenes normu, butu apsunkintas ju platinimas ir isigyjimas, bet islaikant sveika pusiausvyra tarp kontrabandos ir kitu nelegalumu. Kanabio legalizavimui yra ivairus modeliai. As nesu pries visus, as esu pries "laisvus". Jeigu kanabi legalizuotume taip, kaip yra legalizuoti tam tikri vaistai, tada dideles bedos cia nematau: situacija is esmes nesiskirtu nuo esamos, isskyrus tai, kad kanabi galetum isigyti legaliai vaistineje su receptu (nematau dideles problemos, jei tie, kas saujom slamscia koki klonazapama, dar ir parukes zoles - receptus gauti ypac lengva). Toks modelis bent teoriskai teikia visus taip vadinamuosius zoles legalizavimo salininku deklaruojamus "privalumus". Tebunie. Tai, kad vaistineje prie viso ribojamo sudo atsiras dar vienas - nematau nieko blogo. Puse lietuvos sedi ant raminanciuju ir antidepresantu, bet nepasakyciau, kad lietuvoje yra didele pogrindine vaistu rinka ar nusikalstamumas susietas su tuo - toks modelis, kuris bent dalinai tenkina poreiki, galbut dalinai dekriminalizuoja, bet kartu grieztai riboja gamyba ir platinima, man yra racionalus kompromisas. Beje, kazka panasaus taiko absoliuti dauguma zole legalizavusiu saliu. "Laisvai" ji leidziama berods tik Urugvajuje. Kitavertus, jeigu ta zole kaip cigaretes, atsiras ant kiekvieno kampo, prasides masines ir nekontroliuojamos ju megejiskos "gamybos", rukyti zole taps norma ir "kas cia tokio, jei vaikai per pertrauka zole ruko, juk vistiek ruko cigaretes" - tai bus nesamone. Nematau nieko naudngo butent tokiam variante. Toks variantas realiai prie viso esamo placiai paplitusio legalaus sudo pridetu dar viena ir padidintu bendro sudo kieki - nematau tame pagristumo, net ivertinus tai, kad tas papildomas sudas yra mazesnis "blogis" nei jau legalizuotas. Tokiu atveju turesim dar viena sunkiai kontroliuojama papildoma galvos skausma ir nieko daugiau.
Arthuras 2017-01-26 09:57
Aš žiūriu į šitą reikalą dvejopai. Jei skandalingai legalizuotumėm kanapių vartojimą rekreaciniais tikslais - nemažai uždirbtumėm. Sulauktumėm tikrai daug turistų. Turint omenyje, kad kitais būdais turistų neturim galimybės pritraukt - gal ir nieko variantas. Iš kitos pusės, tai būtų dar viena bėda. Esu įsitikinęs, kad tai greitai taptų visuotine mada. Sakysit, ir dabar kažkas rūko? Taip, rūko, bet gerokai mažiau. Jei legalizuosim - rūkys šimtus kartų daugiau. Nes aš asmeniškai nežinau iš kur gaut žolės, kaip ir didžioji dalis Lietuvos piliečių. Kai ji bus specializuotoje parduotuvėje - bus labai paprasta pabandyt. O ir nepilnamečiams bus gerokai paprasčiau jos gaut. Ar tai yra mažesnė blogybė nei alkoholis - be abejo. Bet dar vienos blogybės ant ir taip prasigėrusios žemės - vargu ar reikia. Su prostitucija yra kitaip. Ją legalizavus būtų užtikrinamas paslaugos tiekėjų ir vartotojų saugumas. Legalizavus žolę saugumo nepadaugės.
PupuDede 2017-01-26 10:02
Saugumo tikrai padaugės nes tie kurie nori nusipirkti irgi rizikuoja: gauti bloga preke, negauti is vis preks, netekti pinigu, gali po to santazuoti.
Arthuras 2017-01-26 10:25
Nesulyginami dalykai. ŽIV ar smurtas yra kur kas pavojingiau, nei prarasti pinigus ar gauti ne tokią kokybišką prekę. Be to, poreikis parūkyti žolės yra įgytas, o ne įgimtas.
immortallt 2017-01-26 10:56
O gauti velniai žino kame mirkytą žolę yra normalu? Esmė ta, kad kažkodėl demonizuojama žolė, nors sutinkate, kad cigaretės ir alkoholis blogiau.
Arthuras 2017-01-26 11:06
būdas svaigintis. Jei lietuviai nebūtų taip linkę į tokio tipo priklausomybes, gal nereikėtų ir diskutuot. Bet dabar... Tiesą sakant, nežinau.
Niemand 2017-01-26 11:16
Svaiginimesi savaime nieko blogo nėra. Kai kuriais atvejais to net reikia. Pvz., dirbant sudėtingą protinį darbą stogas nuvažiuos, jei (a) neslopinsi savęs alkoholiu ar pan. per trumpą poilsį arba (b) ilgai neatostogausi. Šiai dienai leisti sau atostogauti po 3 - 4 mėnesius per metus praktiškai nerealu, todėl belieka pirmas variantas. P.S. Lietuvoao tikrai nėra linkę į priklausomybes labiau nei vidutinis homo sapiens. Mes vienok ne indėnai...
PupuDede 2017-01-26 11:23
Paprasčiausiai žmogus nori daugiau laisvės ir už tai nesėst į kalėjimą, o plius kai mato protingosios šalys tai legalizuoja jis irgi to nori o ar čia tas blogai? Kazino, pluoštinės vis ta pati bauginanti istorija VISI IŠKART PRASILOŠ IR NUSI RŪKYS.
Arthuras 2017-01-26 11:24
Na jau, na jau. Kas čia per išvados? Nuorodų gal kokių pateiksi?.. Mano nuomone, tikrai nėra būtina svaigintis tam, kad pailsėtum. Man asmeniškai, intensyvus sportas geriau padeda pailsėti, nei alkoholis (dar ir rytais savijauta gera). Beje, toks reguliarus svaiginimasis - tiesiausias kelias į alkoholizmą.
immortallt 2017-01-26 11:28
Arthuras, klijais svaigintis kaip ir legalu. Niekas nenubaus ir pigu. Ko visi neapsiuostę klijais? O šiaip darot klaidingą prielaidą, kad legalizavus žolė bus ant kiekvieno kampo ir kiekvienam prieinama. Taip, nusipirkti galėsi atvirai ir laisvai, bet kaina jos bus daug didesnė nei poros bambalių alaus, o ir poveikis ne toks. Kaip sugadinti savo gyvenimą yra 1,001 būdas, bet ne tai įstatymu siekiama sukontroliuoti. Įstatymas turi kontroliuoti žalą aplinkiniams ir visuomenei. Kitu atveju aš sugalvočiau 10,001 būdą ką reikia uždrausti, kad žmonės būtų produktyvesni.
kernel_panikuoja 2017-01-26 11:30
Labiau nusikliedet neimanoma. Visi narkotikai sekina nervine sistema ir keicia receptoriu charakteristikas. Uz momentini "kaifa", "atsipalaidavima" ir kita menama "nauda", nervine sistema sumoka po to sekanciu abstinencijos laikotarpiu, kuomet organizmas is iskreiptu serotonino/dopamino lygiu turi gristi i nominalius. Skirasi tik sio periodo simptomai, priklausomai nuo narkotines medziagos, kiekio, vartojima aplinkybiu.