Bobučių pasakos ar laiką pralenkęs mokslininkas: lietų prišaukti galėjęs vyras galimai pražudė 50 žmonių (Video)  (3)

Gamtos anomalijos priverčia valdininkus imtis netradicinių priemonių. Puikus to pavyzdys – San Diego (JAV) 1915 metų sausros istorija. San Diego miestą alinant sausrai, valdininkai pasamdė „lietaus žmogų“ Charlesą Hatfieldą, kuris teigė turįs slaptą cheminę formulę, kaip prišaukti lietų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Už 10 000 dolerių C. Hatfieldas prižadėjo prišaukti pakankamai lietaus, kad ne tik pasibaigtų sausra, bet ir miesto vandens rezervuarai vėl būtų pripildyti sklidinai. Pakankamai šykšti San Diego valdžia sutiko su šiuo pasiūlymu. Mat valdininkai bijojo, kad turimų menkų vandens atsargų neužteks aprūpinti miesto gyventojų. Tuo labiau, kad sausros šiame mieste yra labai dažnas reiškinys.

C. Hatfieldas kalbėjo moksliniais terminais ir žadėjo dirbti už dyką, kol miesto rezervuarai nebus pripildyti. Jis taip pat papasakojo apie tai, kaip lietaus prišaukimo techniką sėkmingai panaudojo Aliaskoje, Los Andžele, San Žaokino slėnyje, Teksase ir Hemete. C. Hatfieldas kartu su savo jaunesniuoju broliu pastatė 6 metrų aukščio bokštą rytiniame priemiestyje esančiame miške. Tuomet jie pradėjo lietaus prišaukimo procedūrą.

C. Hatfieldo legenda video siužete

Niekas nežino, ką tiksliai tuo metu darė C. Hatfieldas. Teigiama, kad jis padegė chemines medžiagas ir leido dūmams kilti į viršų. Kiti sako, kad jis ėmė šaudyti „bombas“ į dangų.

Netrukus, 1916 metų sausio mėnesį, prasidėjo liūtis, kuri tęsėsi apie vieną mėnesį, o jos metu iškrito net 75 centimetrai kritulių! Patvino Misiono slėnis, išsiliejo San Diego upė, nuo žemės paviršiaus buvo nuplauta eilė gyvenamųjų namų, ūkių bei verslo pastatų. Dvi užtvankos buvo pažeistos, o trečioji neatlaikė potvynio. Skaičiuojama, kad liūties metu žuvo apie 50 žmonių.

Visa tai matydamas, C. Hatfieldas nusprendė bėgti iš miesto. Jis išsigando, kad vietiniai ūkininkai jį gali viešai nulinčiuoti. Vyras paspruko iš miesto vieną naktį, taip ir negavęs savo prašytų 10 000 dolerių. Potvyniui nuslūgus, C.Hatfieldas grįžo į miestą ir padavė miesto valdžią į teismą dėl skolos.

Byla tęsėsi metų metus, kol galiausiai 1938 metais San Diego aukščiausiasis teismas atmetė C. Hatfieldo ieškinį. Tiesa, tai nepakenkė C. Hatfieldo reputacijai – ūkininkai jį ir toliau samdė tam, kad vyras prišauktų lietų. Jis netgi buvo kviečiamas į Kubą bei Hondūrą. Tiesa, jo karjerą sustabdė JAV ištikusi Didžioji depresija.

„Hatfieldo potvynis“ sukūrė legendą, kuri įkvėpė knygų rašytojus, istorikus, dainų kūrėjus, o 1956 metais netgi buvo sukurtas filmas „The Rainmaker“. Iki šiol nesiliauja diskusijos, ar C. Hatfieldas buvo apsimetėlis, ar pralenkė laiką ir sukūrė formulę, kaip priversti susiformuoti lietaus debesis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(22)
(0)
(22)

Komentarai (3)