Viduriniu pirštu mosuoja ir mūsų žvaigždės. Ką iš tiesų reiškia šis gestas?  (6)

Neseniai atlikėjas Egidijus Dragūnas pravažiuodamas pro policijos pareigūnus parodė jiems vidurinį pirštą. Už tai jis buvo sustabdytas ir jam surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas už pareigūno įžeidimą. E.Dragūnas gynėsi, esą šis gestas nieko nereiškia, o tėra pirštų kombinacija. Ar tikrai taip yra?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmą kartą vidurinio piršto parodymas buvo užfiksuotas IV amžiuje pr. Kr. Atėnuose, kuomet filosofas Diogenas Sinopietis išreiškė savo nuomonę lankytojams, ką jis mano apie oratorių Demosteną. Istoriniuose užrašuose nurodoma, kad ištiestas vidurinis pirštas ir po juo sulenkti likę pirštai išreiškė įžeidimą bei pažeminimą. Taigi šis gestas yra žinomas bei naudojamas jau daugiau nei du tūkstantmečius.

Anot antropologų, tai yra vienas seniausių įžeidžiančių gestų. Anot jų, vidurinis pirštas simbolizuoja penį, o iš abiejų pusių esantys sulenkti pirštai simbolizuoja sėklides. Rodant šį gestą norima pasakyti „štai genitalijos jums“. O romėnai netgi turėjo tam pavadinimą – digitus impudicus – gėdingas, nepadorus ar įžeidžiantis pirštas. Dar romėnų istorikas Tacitas rašė, kad vokiečių gentys, artėdamos prie romėnų karių, rodė vidurinį pirštą. Dar anksčiau, kaip jau minėta, vidurinį pirštą rodė graikai.

419 m. pr. Kr. dramaturgas Aristofanas savo komedijoje „Debesys“ pirmiausiai ėmė rodyti savo vidurinį pirštą, o po to išsitraukė ir savo genitalijas. Tačiau gesto kilmė gali būti dar senesnė – beždžionių rūšis saimiriai Pietų Amerikoje rodydavo erekcijos būsenos penį. JAV šis gestas pirmą kartą aprašytas 1886 metais. Bostono beisbolo žaidėjas pozuodamas bendroje nuotraukoje su varžovų žaidėjais iš Niujorko rodė šį gestą. Manoma, kad į JAV šis gestas atkeliavo kartu su italų imigrantais.

Tuo metu prancūzai turi savąjį gestą, vaizduojantį genitalijas, kurį lietuviai tikriausiai taip pat žino – pirmiausiai pakeliamas dilbis, o alkūnė nukreipta į išorę, o tuomet sulenktos rankos vidinė pusė sugriebiama kitos rankos delnu. Ilgainiui viduriniojo piršto gestas pranoko kultūrines, lingvistines bei nacionalines sienas ir dabar jį galima pamatyti įvairiuose protestuose, sporto varžybose ar netgi roko koncertuose.

Tačiau jis jau prarado savo pirminę vyriškų genitalijų reikšmę. Anot teisės profesorės Iros Robbins iš Amerikos Universiteto Vašingtone, šis gestas taip paplitęs žmonių kasdienybėje, jog spėjo įgauti begales prasmių, tarp jų protesto ar net susižavėjimo simbolizavimą. Taigi šiandien vidurinio piršto rodymas nebėra nešvankus gestas, koks būdavo prieš kelis tūkstančius metų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(40)
(18)
(22)

Komentarai (6)