Ar jau matėte Donaldo Trumpo vardu pavadintą plaštakę? Susipažinkite ir su Hitlerio vabalu, Kempiniuko grybu ir Beyoncé sparva  ()

Tikriausiai jau girdėjote, kad išrinktojo JAV prezidento garbei mokslininkai jo vardu pavadino naują plaštakių rūšį. Vieni išgirdę šią žinią juokėsi, manydami, kad mokslininkai iš Donaldo Trumpo pasišaipė. Kiti mano, kad tai puiki proga patikrinti, ar jis turi gerą humoro jausmą. Bet ar žinojote, kad žymių žmonių ir personažų vardais naujos rūšys vadinamos ne taip jau retai? Pateikiame keletą įdomių šios tradicijos pavyzdžių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Taigi, mokslininkai šiemet aptiko šią naują plaštakių rūšį, kuri gyvena šiaurės Meksikoje ir pietinėse JAV valstijoje, ir nusprendė ją pavadinti Neopalpa donaldtrumpi. Kodėl? Visų pirma, dėl to, kad šių mažų vabzdžių galvą puošia kailiukas, primenantis Donaldo Trumpo šukuoseną. Tačiau ne tik tai kanadietį mokslininką Vazricką Nazari paskatino imtis tokio žingsnio. Jis tikisi, kad taip pritrauks daugiau žiniasklaidos dėmesio ir, galbūt, paskatins naująjį JAV prezidentą rūpintis aplinkosauga. Pastebima, kad smulkioji fauna toje teritorijoje vis dar yra prastai ištyrinėta. Tokia tad šios sensacijos istorija. Iš tikrųjų, daugybė garsenybių turi savo vardu pavadintus gyvūnus, kartais ir dėl daug juokingesnių priežasčių nei šukuosenų panašumas.

Scaptia beyonceae - garsios dainininkės Beyoncé vardu pavadinta sparva. Kodėl šiam vabzdžiui atiteko toks pasaulyje garsus vardas? Dėl užpakalio, žinoma. Ši musė turi aukso spalvos užpakalį, kuris mokslininkams natūraliai priminė Beyoncé su jos auksinėmis suknelėmis. Įdomu ir tai, kad rūšis buvo atrasta dar 1981 metais, tačiau aprašyta tik 2011. Ši sparva yra gana reta - mokslininkams pavyko surinkti vos tris pavyzdžius.

Šis keistas kiek į skruzdę panašus vabalas - Anophthalmus hitleri. Taip, šiam padarui suteiktas garsaus Vokietijos diktatoriaus vardas. Pats vabalas aptinkamas gana retai ir tik penkiuose drėgnuose urvuose Slovėnijoje. Nors jis aklas, Anophthalmus hitleri maitinasi smulkesniais urvų gyventojais. Vardą jam suteikė vokiečių kolekcionierius Oscaras Scheibelis, kuris 1933 metais įsigijo tuomet dar neaprašytos rūšies pavyzdį. Tais metais Hitleris atėjo į valdžią, todėl kolekcionierius jam ir skyrė šį atradimą. Anophthalmus reiškia beakis, tačiau tai nėra įžeidimas. Pats A. Hitleris Scheibeliui padėkojo už šią garbę. Beje, kolekcionieriai šių vabalų ieško vien dėl jo vardo.

Nuotraukoje matote keistą grybą, tiksliau - jo vaisių. Tai - Spongiforma squarepantsii, pavadintas animacinio serialo personažo Kempiniuko Plačiakelnio (ang. Spongebob Squarepants) garbei. Galima ginčytis, ar Kempiniukas nusipelno tokios garbės, bet mokslininkai naują rūšį taip pavadino todėl, kad pažvelgus į pavyzdžius per mikroskopą jie atrodė kaip jūros dugnas. Šie grybai randami Malaizijoje ir elgiasi kaip kempinės, tačiau tai nėra unikali vien šios rūšies savybė. 

Aptostichus barackobamai - JAV prezidento Barako Obamos garbei pavadintas voras. Žinoma, Donaldas Trumpas šiuo klausimu nėra išskirtinis - Barako Obamos vardu vadinama galybė skirtingų rūšių. Tiesa, Aptostichus barackobamai yra viena iš įdomesnių. Tai gauruotas voras, gyvenantis išskirtinai Kalifornijoje. Jam Barako Obamos vardas buvo suteiktas tiesiog šiaip sau - jokių panašumų ieškoma nebuvo. Šio prezidento garbei pavadintos ir kelios žuvų, vabzdžių rūšys, išnykęs driežas, pora parazitų ir paukštis. Įvairios rūšys nešioja ir kitų JAV prezidentų ar pasaulinio lygio politikų vardus.

Taigi, galima neabejoti, kad įžymybių vardais ir toliau bus vadinamos naujos rūšys. Ir tai nėra blogai - taip pavyksta pritraukti daugiau žiniasklaidos dėmesio, o ir patys žmonės yra skatinami prisidėti prie savo vardo rūšies išsaugojimo. Jei Donaldas Trumpas turi gerą humoro jausmą, neturėtų supykti, kad jo ir plaštakės šukuosenų panašumai davė peno tokioms krikštynoms.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(8)
(7)
(1)

Komentarai ()