Prezervatyvai nėra labai patikimi, o vazektomija vyrus baugina: mokslininkai kuria naują vyrišką kontracepcijos priemonę  (1)

Moterims skirtų kontraceptinių priemonių yra daugiau nei 10, tuo tarpu vyrai turi tik dvi: tai prezervatyvai, kurių patikimumas yra apie 85 proc., bei vazektomija. Vis tik naujausias tyrimas su gyvūnais leidžia manyti, jog artimoje ateityje vyrai turės ir trečią pasirinkimą, skelbia Time.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žurnale „Basic and Clinical Andrology“ publikuotame pranešime skelbiama, jog naujas kontraceptinis gelis „Vasalgel“ yra efektyvus, apsaugant beždžionių pateles nuo nėštumo poravimosi metu. „Vasalgel“ polimero gelio įšvirkščiama į sėklinį lataką ir taip neleidžiama spermai prasiskverbti.

Nors tyrimas su žmonėmis atliktas nebuvo, šie rezultatai išties intriguoja. 16 beždžionių patinų buvo sušvirkšta šio gelio, o vėliau jie buvo sugrąžinti į savo įprastą aplinką. Visos beždžionės buvo stebimos mažiausiai 1 poravimosi sezoną, 7 iš jų buvo stebimos net 2 metus. Per visą tyrimo laikotarpį nė viena patelė nepastojo.

Pasitaikė keletas komplikacijų, dalis jų – dėl netikslios gelio įšvirkštimo vietos, tačiau komplikacijų skaičius yra mažesnis nei tarp tų beždžionių patinų, kuriems buvo atlikta vazektomija.

Tyrimą iš dalies finansavusio „Parsemus“ fondo įkūrėja Elaine Lissner tiki, kad bandymai su žmonėmis galėtų prasidėti jau 2018 metais, tačiau iki tol būtina atlikti keletą saugumo tyrimų ir įsitikinti, ar šis metodas, pasibaigus gelio veikimo laikui, netrukdys beždžionių patinams sėkmingai apvaisinti patelių.

Šiuo metu Indijoje gana sėkmingai atliekami kontraceptinės priemonės vyrams „Reversible Inhibition of Sperm Under Guidance” bandymai su žmonėmis, tad fondas „Parsemus“ ketina ieškoti investuotojų, kurie padėtų paremti šiuos tyrimus.

Anksčiau buvo skelbiama ir apie 2016 m. spalio mėnesį atliktą tyrimą, kurio metu tirtos kontraceptinės priemonės vyrams efektyvumas siekia net 96 proc., tačiau tyrimas buvo nutrauktas, kadangi dalis vyrų patyrė šalutinį poveikį – depresiją, nuotaikų kaitą ir aknę. Nepaisant to, net 75 proc. vyrų prisipažino, jog mielai naudotų tokią priemonę, jei tik ji būtų prieinama.

Na, o kol kas lieka laukti ir tikėtis, kad kontraceptikai vyrams – jau ne už kalnų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(16)
(13)
(3)

Komentarai (1)