Kodėl Baltieji rūmai yra balti, kurią spalvą pirmiausiai pradeda skirti kūdikiai ir kuri labiausiai traukia uodus: įdomūs faktai apie spalvas  ()

Manote, kad daug žinote apie dažus? Juk tai – toks paprastas ir kasdienis dalykas. Tačiau net ir ekspertai dažnai nežino faktų apie dažus bei spalvas, kuriuos pateikiame žemiau.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1) Purpurinė spalva yra siejama su prabanga, kadangi vienu metu tik aristokratai galėjo įpirkti šį brangų pigmentą. Romėnų laikais reikėdavo suknežinti net 4 milijonus moliuskų kiautų, kad būtų išgauta pusė kilogramo purpurinės spalvos pigmento. 

2) JAV prezidento Baltieji rūmai yra balti, kadangi korėto akmens paviršių norėta apsaugoti kalkėmis. Baltieji rūmai yra perdažomi kasmet. 

3) Atradimą, kad sumaišius dvi skirtingas spalvas išgaunama trečia, padarė graikų filosofas Platonas, gyvenęs IV-III amžiuje pr. Kr.

4) Pirmoji interjero tapyba buvo atlikta dar prieš 40 000 metų dabartinės Prancūzijos teritorijoje. Juos atliko urviniai žmonės, kurie tam panaudojo trafaretus ir netgi purškė dažus pro tuščiavidurius paukščių kaulus, kurie atliko šiaudelių funkciją. 

5) Įvairūs atspalviai turi teigiamą įtaką sveikatai. Pavyzdžiui, raudona spalvadepresija sergantiems žmonėms padeda atgauti energiją, o žalia spalva mažina stresą.

6) Actekai raudonos spalvos pigmentą vertino labiau už auksą.

7) Wodaabe genties šokėjai Nigerijoje dažosi veidus, kad suviliotų moteris.

8) Dauguma Šiaurės Amerikos genčių juodą spalvą naudodavo gyvybei simbolizuoti, o geltoną – mirčiai.

9) Dailininkas Mikelandželas garsiąsias Siksto koplyčios lubas XVI amžiuje nudažė „vos“ per 4 metus, tačiau XIX amžiuje jas restauruoti užtruko net 20 metų. 

10) Net 40 procentų žmonių mėgstamiausia savo spalva laiko mėlyna.

11) Kūdikiai pirmiausiai ima skirti raudoną spalvą, kadangi šią spalvą smegenims yra lengviausia apdoroti.

12) Mažiausiai avarijų patiria žmonės, vairuojantys baltos spalvos automobilius.

13) Chromofobija yra nuolatinė spalvų baimė. Dažniausiai tokie žmonės spalvas sieja su juos sukrėtusiais praeities įvykiais.

14) Spalvos turi įtakos maisto skoniui. Pavyzdžiui, šokoladas visuomet bus skanesnis, jeigu jį valgysite iš oranžinės ar kreminės spalvos dubenėlio. 

15) Mėlyna taip pat yra mėgstamiausia uodų spalva, todėl jeigu susiruošėte iškylai, venkite mėlynos spalvos drabužių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(23)
(1)
(22)

Komentarai ()

Susijusios žymos: