„Būk atsakingas – šiąnakt nenaudok prezervatyvo!“ - 10 valstybių, kuriose skatinama mylėtis be apsaugos  (14)

Kalbant apie būsimą tautos gyvybingumą, mažai kas gali būti svarbiau nei gimstamumas. Demografai teigia, kad šaliai reikia kiek daugiau nei du vaikai vienai moteriai siekiančio gimstamumo rodiklio, kad būtų užtikrinta kartų kaita, tai yra, gimusieji pakeistų mirusiuosius, rašo independent.co.uk.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vis dėlto, dėl kai kurių kultūrinių ir ekonominių veiksnių tik apie pusę iš 224 pasaulio šalių šiuo metu gali džiaugtis tokiu suminiu gimstamumo rodikliu, kuris užtikrina kartų kaitą. Tos šalys, kurioms tai nepavyksta, skatina žmones dažniau mėgautis seksu. Šios skatinimo strategijos labai įvairios, pradedant labai akivaizdžiomis ir baigiant gana keistomis.

Danija

Jeigu neketinate susilaukti vaiko dėl savo šeimos, padarykite tai dėl Danijos. Tikra to žodžio prasme, padarykite tai dėl Danijos. Ši nedidelė Šiaurės šalis turi labai mažą gimstamumo rodiklį (apie 1,73 vaiko vienai moteriai), tad danų kelionių agentūra „Spies Rejser“ pateikė itin išradingą iniciatyvą, padėsiančią įtikinti moteris pastoti.

Pirma, ji pasiūlė poroms, kurios šioje kompanijoje pirktos atostogų kelionės metu pradės kūdikį, tris metus pasirūpinti gimusiam mažyliui reikiamomis prekėmis.

Dabar „Spies Rejser“ pristatė naujos kampanijos vaizdo klipą pavadinimu „Padaryk tai dėl Mamos“, kuriuo skatinama keliaujančias poras padovanoti savo mamoms nuostabų vaikaitį.

Rusija

Vladimiras Putinas kartą kartą prieš pat Valentino dieną vyrams paerzinti į Maskvą pakvietė „Boyz II Men“. Ar galėtų jį kas dėl to kaltinti? Kaip neseniai pranešė „Tech Insider“, šioje šalyje pastebimas demografinis kritimas. Vyrai miršta labai jauni, šalį siaubia ŽIV ir AIDS, taip pat alkoholizmo problema. Tad nenuostabu, kad moterys nenori gimdyti.

Problema pasiekė tokį mastą, kad 2007 metais Rusijoje rugsėjo 12 diena buvo oficialiai paskelbta Pastojimo diena. Šią dieną žmonės gauna laisvadienį tam, kad visą dėmesį sutelktų į vaikų pradėjimą. Moterys, kurios susilaukia kūdikių lygiai po devynių mėnesių, birželio 12 dieną, laimi šaldytuvą.

Japonija

Japonijos gimstamumo rodiklis neužtikrina kartų kaitos dar nuo 1975 metų. Siekiant pakoreguoti šią dešimtmečius besitęsiančią tendenciją, 2010 metais grupė studentų iš Cukubos universiteto sukūrė „Yotaro“ – tai kūdikį primenantis robotas, kuris leidžia poroms susipažinti su tėvyste. Jeigu vyrai ir moterys pradeda galvoti apie save kaip apie galimus tėvus ir motinas, pagal studentų teoriją jie jausis emociškai pasiruošę išbandyti tai ir realybėje.

Rumunija

Septintasis dešimtmetis Rumunijos poroms buvo rizikingas. Gyventojų skaičiaus augimas sumažėjo, tad vyriausybė įvedė 20 procentų pajamų mokestį bevaikėms poroms ir naujas sąlygas, kurios skyrybas pavertė kone neįmanomu reikalu.

Mintis buvo tokia: jeigu neprisidedate prie komunistinės valstybės ateities darbininkų gimdymo, vietoj to turite prisidėti pinigais. Devintasis dešimtmetis buvo ne ką geresnis. Moterims buvo įvesti priverstiniai ginekologiniai tyrimai, kuriuos vykdė „demografiniai štabai“. Kai 1989 metais pasikeitė Rumunijos valdžia, brutali politika pagaliau buvo atšaukta. Vis dėlto, vos 1,31 vaiko siekiantis suminis gimstamumo rodiklis yra gerokai žemesnis nei reikiamas kartų kaitai užtikrinti.

Singapūras

Singapūras turi žemiausią gimstamumo rodiklį pasaulyje – vos 0,81 vaiko vienai moteriai. 2012 metų rugpjūčio 9 dieną Singapūro vyriausybė suorganizavo Nacionalinę naktį, kurios globėja tapo gaivų burnos kvapą užtikrinanti kompanija „Mentos“.

Šio projekto tikslas buvo paskatinti poras „leisti sprogti savo patriotizmui“. Taip pat šalyje buvo nustatytas nedidelių vieno miegamojo butų nuomos kainos limitas – taip siekiama paskatinti poras kartu gyventi ir galimai susilaukti palikuonių. Kasmet Singapūro vyriausybė išleidžia apie 1,6 milijardo dolerių programoms, skatinančioms gimstamumą šalyje.

Pietų Korėja

Kiekvieno mėnesio trečiąjį trečiadienį Pietų Korėjoje septintą vakaro išjungiamos šviesos. Tai žinoma kaip Šeimos diena. Kadangi suminis gimstamumo rodiklis Pietų Korėjoje siekia vos 1,25 vaiko vienai moteriai, šalis imasi veiksmų šeimos gyvenimui skatinti. Žmonėms, turintiems daugiau nei vieną vaiką netgi siūlomi grynieji.

Indija

Apskritai, Indijai problemų su gimstamumu neturi – šalyje vienai moteriai tenka 2,48 vaiko, kas yra gerokai daugiau nei reikia kartų kaitai užtikrinti. Vis dėlto, Indijos parsių bendruomenei priklausančių žmonių skaičius mažėja – nuo 114 tūkstančių 1941 metais jis 2001-aisiais sumenko vos iki 61 tūkstančio (2001 metų gyventojų surašymo duomenimis).

Ši problema 2014 metais paskatino visą eilę provokuojančių reklamų. Viena jų skambėjo: „Būk atsakingas – šiąnakt nenaudok prezervatyvo“. Kitas apeliavo į vis dar tėvų namuose gyvenančių vyrų sąžinę: „Ar dar ne laikas nutraukti ryšius su mamyte?“. Regis, kad pastangos nebuvo veltui. Naujaisiais duomenimis, parsių skaičius išaugo iki 69 tūkstančių.

Italija

Su 1,43 vaiko vienai moteriai siekiančiu gimstamumo rodikliu (jis gerokai žemesnis už Europos vidurkį – 1,58) Italija ėmėsi prieštaringai vertinamų veiksmų, kuriais siekiama paskatinti piliečius susilaukti vaikų. Kaip pranešė „Bloomberg“, šalyje vykdoma socialinės reklamos kampanija, kuria primenama italams, kad laikas nelaukia, o vaikai neatsiranda iš niekur.

„Grožiui amžius nesvarbus, bet ne vaisingumui“ – teigiama vienoje. Kita skelbia: „Pirmyn! Nelauk gandro.“ Deja, poros tokius kaltės jausmą skatinančius raginimus sutiko nepalankiai. Ekonomikos profesorius Francesco Daveri iš Sacro Cuore katalikiško universiteto pavadino šias reklamas tikra nesėkme.

Honkongas

Vos 1,18 vaiko vienai moteriai siekiantį suminį gimstamumo rodiklį turintis Honkongas susiduria su tais pačiais iššūkiais kaip ir dauguma industrializuotų šalių: kadangi senstantiems piliečiams pakeisti nėra pakankamai jaunų žmonių, gyventojų skaičius mažėja ir dėl to lėtėja ekonominis augimas. 2013 metais šalyje buvo pasiūlyta mokėti pinigines išmokas poroms, taip skatinant jas susilaukti vaikų.

Ši mintis pasiskolinta iš Singapūro, kur tėvai gauna tokias „kūdikio premijas“: apie 4400 dolerių už pirmuosius du vaikus ir 5900 už trečią ir ketvirtą. Vis dėlto, Honkonge šis planas taip niekada ir nebuvo įgyvendintas.

Ispanija

Ispanijoje gimstamumo rodiklis vis labiau mažėja, o nedarbo lygis – auga. Maždaug pusė jaunų žmonių neturi darbo, taip užimdama antrą vietą Europoje po Graikijos. Siekdama įveikti nerimą keliančias tendencijas, Ispanijos vyriausybė 2017 metų sausį paskyrė specialią komisarę Edelmirą Barreirą, kurios pirmoji užduotis yra išsiaiškinti šio reiškinio priežastis ir sukurti strategijas situacijai pakeisti. „Mūsų laukia daug darbo“, – sakė E. Barreira Ispanijos laikraščiui „Faro De Vigo“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(31)
(4)
(27)

Komentarai (14)