Medicinos įdomybės: ar žinote kodėl onkologinės ligos pavadintos būtent vėžio vardu?  (5)

Manoma, kad pirmieji mirtinos ir vis dažniau pasitaikančios ligos vėžio atvejai buvo užfiksuoti dar maždaug 2500 m. pr. Kr. Egiptiečių gydytojas Imhotepas šią ligą savo rašytiniame tyrime, kuris išliko iki šių dienų, aprašė kaip „didėjančią masę krūtyje“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau tik praėjus maždaug 2000 metų, t.y. 400 m. pr. Kr. Hipokratas pirmasis kancerogeninių ląstelių masei suteikė pavadinimą – „karkinos“. Išvertus iš graikų kalbos šis žodis reiškia „krabas“. 

Mat Hipokratui piktybinis navikas bei aplink jį ištinusios kraujagyslės pasirodė panašios į krabą, įkastą smėlyje, su rato formą primenančiomis išskėstomis kojomis. Vėliau įvairūs rašytojai, gydytojai bei mokslininkai vis gražino bei taisė šį žodį.

Kai kurie netgi manė, kad Hipokratas tokį pavadinimą sugalvojo dėl to, kad naviko kietumas jam priminė išorinio krabo kiauto kietumą. Dar kiti mano, kad pavadinimas atsirado dėl to, jog ligos sukeliamas skausmas Hipokratui priminė skausmingą krabo įžnybimą. 

Nepaisant šių spėlionių, žodis „karkinos“ Hipokratui buvo puikiai žinomas, kadangi šis žodis turi didelę reikšmę graikų mitologijoje. Netgi vėžio žvaigždyno pavadinimas kilo iš pasakojimo apie 12 Heraklio žygdarbių. Pasak graikų mitologijos, dievai pasiuntė Karkinos įkasti Herakliui į pėdą, kol šis kovėsi su Lernos Hidra, tačiau Heraklis greitai ir be vargo atsikratė Karkinos, o tuomet šis tapo nemirtingas ir gavo vietą tarp žvaigždžių. 

Praėjus dar 350 metų po to, kai Hipokratas pavartojo žodį „karkinos“, jis buvo modifikuotas ir liga įgavo tokį pavadinimą, kokį žinome šiandien. 47 m. po Kr. graikų-romėnų filosofas Kelsas graikiškąjį „karkinos“ išvertė į lotynišką žodį „cancer“ – vėžys. 

Beje, mokslas, tiriantis vėžio ligą – onkologija, – pavadinimą gavo taip pat iš graikų kalbos. „Onkos“ reiškia masę ar kiekį, o dažniausiai vartojamas kaip „našta“. Tiesą sakant, „onkos“ buvo vartojamas graikų teatre tragiškai kaukei apibrėžti, kuri būdavo dėvima kaip fizinės naštos simbolis jos nešiotojui. 

Maždaug 200 m. po Kr. graikų gydytojas Galenas šį žodį panaudojo medicinoje – žodžiu „onkos“ jis apibūdindavo visus auglius, tiek piktybinius, tiek nepiktybinius. Ilgainiui medicinai tobulėjant ir keičiantis žodis „onkos“ išsivystė į onkologiją – medicinos sritį, kurią žinome šiandien.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(34)
(1)
(33)

Komentarai (5)

Susijusios žymos: