Išdavikiškas skanėstas - visame pasaulyje dievinama „Nutella“ skęsta dėl vieno vėžį sukeliančio ingrediento  ()

Nustatyta, kad populiariausias pasaulyje šokoladinis-riešutinis kremas „Nutella“ gali sukelti vėžį. Taip yra dėl jo sudėtyje esančio palmių aliejaus, kuris ne tik suteikia specifinį skonį, vientisumą, bet ir ilgesnį galiojimo laiką. Deja, Europos maisto saugos tarnyba įspėjo, kad palmių aliejus yra kone labiausiai kancarogeniškas iš visų aliejų, rašė dailymail.co.uk.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vis dėlto, „Nutella“ gamintojas Ferrero tikina, kad jie gamybos proceso metu palmių aliejų apdoroja tokiu būdu, kad šis nekenkia sveikatai. Šie teiginiai viešumoje pasirodė po to, kai kremo pardavimai sumažėjo 3 procentais. Be to, Ferrero atstovai priminė, kad palmių aliejus yra pats pigiausias rinkoje.

„Jeigu palmių aliejų pakeistume kitu, mūsų kompanijai tai papildomai kainuotų nuo 6 iki 19 milijonų eurų per metus. Tai reiškia, kad aliejaus pakeitimas lemtų prastesnio produkto gamybą ir pardavinėjimą“, – kalbėjo kompanijos Ferrero pardavimų vadybininkas Vincenzo Tapella. Deja, šie teiginiai sulaukė neigiamos politikų reakcijos, kurie pradėjo siekti, kad palmių aliejus būtų uždraustas ir pašalintas iš rinkos.

Palmių aliejus įgyja kancerogeninių savybių tuomet, kai yra apdorojamas didesnėje nei 200 laipsnių temperatūroje. To reikia tam, kad iš aliejaus būtų pašalinama jo natūrali raudona spalva bei stiprus specifinis aromatas. Deja, šis procesas lemia teršalų susidarymą.

Vienas iš teršalų, glicerolio ir riebalų rūgščių esteriai (GE). Virškinimo metu jie išskiria glicidolį, kuris, manoma, sukelia auglius. Visgi, „Nutella“ gamintojai nesutinka ir tikina, kad aliejaus apdorojimo metu yra naudojama žemesnė nei 200 laipsnių temperatūra. Tokiu būdu jie sumažina teršalų riziką produkte.

„Palmių vaisiai ne tik suteikia specifinį skonį šiam riešutiniam kremui, bet ir užtikrina ypatingą ir išskirtinį tepumą. Mes naudojame tik iš šviežių palmių vaisių išspaustą aliejų, kuris vėliau yra apdorojamas pakankamai žemoje temperatūroje, kurioje nesusidaro vėžį sukeliantys teršalai. Be to, šis aliejus kremą ilgiau išlaiko šviežią, kadangi yra atsparesnis oksidacijos procesui“, – kalbėjo V.Tapella.

Pasaulinė sveikatos organizacija bei JT Maisto ir žemės ūkio organizacija įspėjo tik apie genetiškai modifikuotų produktų riziką sveikatai, tačiau neužsiminė apie palmių aliejaus daromą žalą. JAV Maisto ir vaistų administracija taip pat nedraudžia šio produkto. Visgi, Europos maisto saugos tarnyba iki metų galo turėtų paruošti rekomendacijas, susijusias ne tik su genetiškai modifikuotais produktais, bet ir tais, kurių sudėtyje yra palmių aliejaus.

Taigi, kol kas garsioji Italijos saldumynų kompanija vis dar turi šansų į savo pusę palenkti vartotojus, kadangi „Nutella“ yra populiari visame pasaulyje. Deja, vis dažniau rinkoje pasirodo šio kremo atitikmenų, kurių sudėtyje palmių aliejaus nėra. Gali būti, kad būtent tokie konkurentai lėmė sumažėjusius kompanijos pardavimus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(32)
(4)
(28)

Komentarai ()