Paslėpti nacių simboliai aptinkami net po kelių dešimtmečių - istorija apie tai, kaip miške buvo užauginta svastika  ()

Kiekvieną rudenį Zernikove, esančiame 100 kilometrų nuo Berlyno (Vokietija), grupė maumedžių paruduodavo ir suformuodavo 20 kv. metrų svastiką. Ruduojantys medžiai žvelgiant iš paukščio skrydžio labai išsiskirdavo tarp likusių žalių medžių ir suformuodavo neteisėtą nacių simbolį. Kadangi medžių suformuojama svastika buvo matoma tik iš viršaus, to niekas nepastebėjo net 60 metų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Galiausiai 1992 metais vietiniai pastebėjo 100 medžių, kurie suformuodavo svastiką ir ėmėsi veiksmų juos sunaikinti. 1995 metais pusė šių medžių buvo nupjauti, kad šio simbolio nebebūtų galima atpažinti. Nepaisant pastangų, praėjus 8 metams vietiniai laikraščiai paskelbė keletą straipsnių, rašydami, jog svastika vėl atgyja, kadangi atauga nupjauti medžiai.

2000 metais buvo nupjauta dar 20 medžių, nepaliekant nei užuominos apie nacių ženklą. Iki pat šiol nėra žinoma, kas buvo pasodinę šiuos medžius, tačiau žinoma, jog visa tai buvo sukurta praėjusio amžiaus ketvirtajame dešimtmetyje, Adolfo Hitlerio populiarumo ir valdžios epogėjaus metu. Dauguma sako, kad tai padarė miško urėdas, kuris arba buvo aistringas nacių partijos gerbėjas, arba paprasčiausiai buvo priverstas tai padaryti.

Nors medžių formuojamo nacių simbolio jau nebeliko, svastika, suformuota iš medžių, buvo aptikta Kirgizstane, netoli Himalajų. Pasirodo, ši svastika iš medžių buvo suformuota taip pat prieš 60 metų mįslingomis aplinkybėmis. Manoma, kad tai buvo vokiečių karo belaisvių darbas, taip priešinantis juos sugavusiems ir nelaisvėje laikiusiems sovietams.

Net ir sunaikinus iš medžių suformuotus svastikos simbolius darosi aišku, jog nacių režimo palikimas nebus sunaikintas be kovos. Neseniai neonaciai kukurūzų lauke suformavo svastiką, o nacių pasekėjų pasaulyje yra vis dar pakankamai nemažai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(21)
(13)
(8)

Komentarai ()