Kaip žmogaus organizmas keičiasi sulaukus 30 ir 50 metų amžiaus ir kodėl tuomet sparčiai kaupiasi riebalai  ()

Nesistebėkite, jei su metais jums tampa vis sunkiau atsikratyti kelių papildomų kilogramų, kurie tiesiog patys tirpdavo jaunystėje. Pasirodo, amžius tam turi reikšmingos įtakos, rašo Nytimes.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jau nuo 30 metų raumeninė masė ima mažėti, net jeigu aktyviai sportuojate. Vietoje jos ima kauptis riebalai. Kadangi raumenys sunaudoja daugiau kalorijų nei riebalai, mažesnis jų kiekis reiškia ir lėtesnę medžiagų apykaitą. Kuo mažiau jūsų organizmas sudegina kalorijų, tuo mažiau jų turite ir suvartoti, pataria geriatrijos ir endokrinologijos specialistė dr. Medha Munshi.

Viską dar labiau apsunkina ir pakitusi hormonų pusiausvyra. Apie 50-uosius metus ima mažėti estrogeno ir testosterono kiekis. Be to, įtakos turi ir ankstesnis žmogaus gyvenimas. Jei būdamas jaunas ar vidutinio amžiaus žmogus buvo nutukęs, senatvėje jam reikia suvartoti kur kas mažiau kalorijų nei tam, kuris antsvorio problemų neturėjo.

Senyvo amžiaus žmonės neretai skundžiasi ir raumenų ar sąnarių skausmais, prasta savijauta, dėl ko yra kur kas sėslesni, dažnai nesportuojantys ir neužsiimantys jokia fizine veikla. Tai taip pat sunkina bandymus atsikratyti papildomų kilogramų.

Kardiologė dr. Leslie Cho vyresnio amžiaus žmonėms pataria sutelkti dėmesį ne į kilogramus, o į bendrą fizinę būklę. Galvoti reikia ne apie svorio metimą, o apie normalaus kūno svorio išlaikymą, sveiką mitybą ir sveiką gyvenimo būdą.

Vyresnio amžiaus žmonėms ypač naudingi jėgos pratimai, nes padidėjusi raumeninė masė pagreitina medžiagų apykaitą ar bent jau kompensuoja raumeninės masės nykimą. Senyvo amžiaus žmonės turi gauti daugiau baltymų, bet ne daugiau kalorijų. Jų skaičius turi būti mažesnis nei jaunystėje ar esant vidutinio amžiaus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(8)
(7)
(1)

Komentarai ()