Filipinietis naras nufilmavo retą reiškinį: 5,6 balų pagal Richterio skalę žemės drebėjimas po vandeniu (Video)  ()

Vargu ar kada matėte kaip atrodo žemės drebėjimas po vandeniu, o dar mažesnė tikimybė, kad patys tai patyrėte. Tačiau Jan’as Paul’as Rodriguez’as su narų grupe nardydamas Filipinuose, ne tik su šia gamtos stichija susidūrė akis į akį bet dar ir nufilmavo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vaizdo įrašas padarytas jūroje, netoli Batangaso miesto, Filipinuose. Kaip teigia Rodriguez’as: „..staiga pajutome, tarsi aplink mus esantį vandenį skrostų didžiulio laivo sraigtas. Iškart po to išgirdome uolų dundėjimą. Nespėjus nieko suprasti mus pasiekė smūgio banga”.

Staigaus slėgio pasikeitimai sukėlė ausų skausmą, tam tikrais momentais narams buvo itin sunku įkvėpti.

Vaizdo įraše ganėtinai sunku įžiūrėti, tačiau viską savom akim mačiusio Rodriguez’o teigimu jūros dugnos akivaizdžiai kilo ir leidosi. Tai esą buvo siurrealus ir nepakartojamas vaizdas.

Nors ir nepatyrė jokių rimtų sužeidimų, visa narų grupė po šios nelauktos patirties nusprendė plaukiojimo nebetęsti.

Kaip vėliau paaiškėjo, žemės drebėjimas buvo 5,6 balų pagal Richterio skalę, o tai laikoma vidutinio stiprumo žemės drebėjimu. Vis dėlto,  panašu, kad realus žemės drebėjimo stiprumo pojūtis, esant po vandeniu ir ant žemės, yra toli gražu nevienodas.

Žemės drebėjimai Filipinuose nieko nestebina, tai viena iš pačių seismiškai aktyviausių vietų pasaulyje. Ties Filipinais po žemynine plokšte panyra Ramiojo vandenyno ir Filipinų plokštės. Jų sandūroje susidarė giliavandenės įdubos, iškilo salų virtinės. Ir šie procesai nesiliauja vykę iki šiol.

Vertinant globaliai – Filipinai priklauso vadinamajam Ugnies žiedui – Ramiojo vandenyno pakrančių regionui, pasižyminčiam itin didele žemės drebėjimų ir ugnikalnių išsiveržimų gausa. Šiame regione įvyksta 90 % visų pasaulio žemės drebėjimų bei 81 % pasaulio ugnikalnių išsiveržimų.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(19)
(9)
(10)

Komentarai ()

Susijusios žymos: