Paskaičiuota kurios šalys kariniams tikslams išleidžia daugiausiai: tarp šalių - lyderių yra permainų, tačiau išleidžiamos sumos tiesiog svaiginančios  (6)

Pasaulyje antrus metus iš eilės didėjo karinės išlaidos. Iš viso ginkluotės pardavimai pernai siekė 1 572 mlrd. eurų. Tai yra 0,4 proc. daugiau nei 2015-aisiais, rodo Stokholmo Taikos tyrimo instituto „Sipri“ paskelbta ataskaita, kuria remiasi agentūra AFP.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiais duomenimis, karinės išlaidos pirmą kartą nuo 2011-ųjų augo antrus metus iš eilės. Tiesa, lyginant pasaulio regionus, skirtumai yra dideli. Išlaidas gynybai didino Azijos, Okeanijos, Vidurio ir Rytų Europos bei Šiaurės Afrikos šalys. Tuo tarpu jos mažėjo Vidurio ir Pietų Amerikoje, Karibų jūros regione, Artimuosiuose Rytuose bei Užsachario Afrikoje. 

JAV, anot „Sipri“, karines išlaidas didino 1,7 proc. 2015-2016 metų laikotarpiu jos iš viso sudarė 611 mlrd. dolerių (562,5 mlrd. eurų). Tai yra pirmas kartas nuo 2011-ųjų, kai JAV išlaidos didėjo. Antroje vietoje yra Kinija, ginkluotei išleidusi 215 mlrd. dolerių (198 mlrd. eurų) (plius 5,4 proc.), trečioje – Rusija su 69,2 mlrd. dolerių (63,7 mlrd. eurų) (plius 5,9 proc.). 

Saudo Arabija, kuri 2015-aisiais dar buvo trečia, „Sipri“ pernai metų reitinge smuko į ketvirtą vietą. „Nepaisant besitęsiančio dalyvavimo regioniniuose karuose“, šios šalies išlaidos susitraukė 30 proc. iki 63,7 mlrd (58,6 mlrd. eurų). „Sipri“ ekspertai tai sieja su sumažėjusiomis įplaukomis už naftą. Indija tuo tarpu savo išlaidas padidino 8,5 proc. iki 55,9 mlrd. dolerių (51,5 mlrd. eurų) ir pakilo į penktą vietą, aplenkdama Prancūziją ir Didžiąją Britaniją. 

Vokietija pernai savo gynybines išlaidas paaugino 2,9 proc. iki 41,1 mlrd. (37,8 mlrd. eurų) ir liko devinta. 

Tik 4 iš 27 NATO šalių, kurios gynybos išlaidas lygino institutas, pasiekė NATO tikslą skirti gynybai 2 proc. savo BVP. Tai yra JAV, Estija, Prancūzija ir Graikija. Šioje srityje ypač turi pasistengti Vokietija, Belgija, Kanada, Danija, Nyderlandai ir Ispanija. JAV prezidentas Donaldas Trumpas ne kartą ragino Aljanso šalis didinti savo gynybines išlaidas ir taip įnešti deramą indėlį. Gegužę vyksiančiame NATO viršūnių susitikime išlaidos bus viena pagrindinių temų. 

Vakarų Europoje ginkluotės išlaidos didėjo iš viso 2,6 proc. Išskyrus tris šalis, išlaidos kilo visose Vakarų Europos valstybėse, o labiausiai Italijoje – 11 proc. 

Rytų Europoje išlaidos augo iš viso 2,4 proc. Tačiau Latvija gynybai skyrė net 44 proc., o Lietuva – 35 proc. daugiau lėšų. Šios šalys atitinkamai yra pirmoje ir trečioje vietoje pagal procentais didžiausią augimą. „Sipri“ tyrėjai tai aiškina tuo, kad Rusija čia vėl traktuojama kaip „didesnė grėsmė“ – nors jos išlaidos ginkluotei 2016-aisiais tesudarė 27 proc. bendrų visų NATO šalių išlaidų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(9)
(1)
(8)

Komentarai (6)