Keistas ir juokingas pirmojo japono skrydis į kosmosą: „tiek daug vemiančio žmogaus dar nebuvome matę, o dar tos dejonės, kad galva plyš nuo slėgio...“ (Video)  ()

Astronautai visuomenėje yra vaizduojami didvyriais, galinčiais ištverti daugiau nei įprasti žmonės. Jiems keliami aukšti intelektiniai bei fiziniai reikalavimai, tačiau to negalima pasakyti apie pirmąjį Japonijos astronautų, kurio istorija skamba keistai ir netgi juokingai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Viskas prasidėjo 1989 metais – Šaltasis karas artėjo į pabaigą, o Japonijos ekonomika išgyveno didelį ekonominį pakilimą. Kadangi SSRS išgyveno nuosmukį, o Japonija – pakilimą, Tokijo transliacijų sistema sugalvojo savo 40 metų gyvavimo jubiliejų atšvęsti labai įdomiai.

1989 metais Gorbačiovas buvo gerokai įsibėgėjęs Sovietų sąjungos nuginklavime. Sovietai praradinėjo raketas, pinigus bei įtaką. JAV bijojo, kad sovietų kosminėje programoje dirbę mokslininkai išsibarstys po visą pasaulį ir atsidurs negerų žmonių įtakoje. Dėl šios priežasties Vakarai norėjo išlaikyti kosmoso pramonę gyvą ir skatino bendradarbiavimą su SSRS kosmine programa.

Taigi su JAV palaiminimu, Tokijo transliacijų sistema sumokėjo 10 milijonų dolerių, kad jų žurnalistas nukeliautų į kosminę stotį „Mir“ ir ten surengtų TV šou, pavadintą „Nihonjin Hatsu! Uchuu e“ (grubiai verčiant – „Pirmasis japonas kosmose“). Idėja skamba beprotiškai, tačiau galbūt nevertėtų stebėtis - nes būtent ši televizijos stotis transliuodavo lietuviams gerai žinomą projektą „Takeši pilis“.

Tai būtų ne tik pirmasis japonas kosmose, bet ir pirmasis žurnalistas kosmose. Tokijo transliacijų sistema ir sovietai nusprendė į kosmosą siųsti 47 metų žurnalistą Toyohiro Akiyama, kuris nemokėjo nė žodžio rusiškai.

T.Akiyama dirbo reporteriu Vietnamo karo metu, taip pat buvo dirbęs BBC televizijoje Londone. Tačiau iki tol jis visiškai nebuvo susidūręs su astronautika. Japonas metus laiko praleido vadinamajame Žvaigždžių mieste, kuriame ruošiami astronautai.

1990 metų gruodžio 2 dieną T.Akiyama buvo išsiųstas į kosmosą erdvėlaiviu „Sojuz TM-11“, o jam kompaniją palaikė astronautai Viktoras Afanasjevas bei Musa Manarovas.

Po dviejų dienų kelionės jie pasiekė kelionės tikslą – sovietų kosminę stotį „Mir“. T.Akiyamos kelionė buvo nelengva – jo kolegos sakė, kad dar nebuvo matę tiek daug vemiančio žmogaus - japonas taip pat skundėsi, jog jo galva plyš nuo slėgio.

Kas tiksliai vyko kosminėje stotyje, nėra gerai žinoma. Tiesa, yra išlikęs vienas vaizdo įrašas.  Praleidęs 7 dienas, 21 valandą ir 54 minutes kosmose, T.Akiyama grįžo į Žemę.

Japonų žurnalistas į pensiją išėjo 1995 metais, nusipirko ūkį netoli Fukušimos ir išvažiavo ten gyventi, savo šeimą bei draugus palikęs Tokijuje. Tiesa, dėl žemės drebėjimo 2011 metais jis turėjo palikti savo namus.

2013 metais retame interviu T.Akiyama papasakojo, kad tuomet žvelgdamas iš 400 kilometrų aukščio, jis žvelgė į žmonijos istoriją ir galvojo apie tai, kaip žmonija pasiekė 7 milijardų gyventojų skaičių. Jis teigė galvojęs, kad pagrindinis žmonių užsiėmimas ir poreikis yra maistas, ir dėl to jis užsimanė sužinoti daugiau apie maistą bei jo gamybą, auginimą.

Anot jo, didžiausią įspūdį jam paliko ryškia mėlyna šviesa šviečianti Žemės planeta, kuri atrodė kaip kosmose skriejanti gyvybės forma. Jis negalėjo patikėti, kokia plona yra atmosfera, kuri saugo kiekvieną gyvą Žemės organizmą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(27)
(6)
(21)

Komentarai ()