Vyrų smegenys tikrai skiriasi nuo moterų ir jau paaiškėjo, kuo konkrečiai ir ką tai duoda  ()

Vyrų smegenys yra didesnės nei moterų, be to, jie geriau pasirodo intelekto koeficiento (IQ) testuose, atskleidė naujas tyrimas. Visgi ankstesni tyrimai parodė, kad moterys geriau pasirodo atminties testuose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Roterdamo Erazmo universiteto mokslininkai atliko beveik 900 vyrų ir moterų, kurių amžius buvo nuo 22 iki 37 metų, smegenų magnetinio rezonanso tyrimus ir nustatė, kad vyrų smegenys yra vidutiniškai 14 proc. didesnės nei moterų.

Be to, nustatyta, kad moterys IQ testuose surenka maždaug 3,75 taško mažiau nei vyrai ir gerokai prasčiau pasirodo erdvės suvokimo užduotyse.

Tyrimui vadovavęs dr. Dimitrijus van der Lindenas sakė: „Mes nustatėme, kad vyrų smegenys yra didesnės nei moterų ir mūsų analizė leidžia teigti, kad tai lemia blogesnius vidutinius rezultatus intelekto testuose. Mes žinome apie ankstesnius tyrimus, kurie parodė, kad moterų smegenys yra labiau organizuotos ir apdoroja informaciją efektyviau, tačiau jų į šį tyrimą neįtraukėme.“

Šis tyrimas patvirtino kontroversiškai vertintus ir dabar jau primirštus Charleso Darwino teiginius apie tai, kad vyrų smegenys yra didesnės nei moterų.

Žurnale „Intelligence“ publikuotame naujame tyrime priduriama, kad moterys geriau pasirodė atminties testuose, pavyzdžiui, jos tiksliau atsiminė 18 parodytų paveikslėlių seką. Visgi, tyrėjų teigimu, tai nepadidina moterų intelekto.

Užtat Škotijos Edinburgo universiteto mokslininkų atliktas tyrimas, kurio metu magnetiniu rezonansu ištirta daugiau nei 5,2 tūkst. vyresnių nei 40 metų žmonių, atskleidė vyrų ir moterų smegenų struktūrų skirtumus. Nors vyrų smegenys vidutiniškai buvo didesnės, moterų smegenyse daugiau vietos užėmė smegenų žievė – dalis, siejama su atmintimi, motoriniais gebėjimais, mokymusi ir sprendimų priėmimu.

Tyrėjai pastebėjo, kad smegenų struktūros skirtumai tarp vyrų ir moterų buvo gana nedideli – vien pažvelgus į smegenis būtų neįmanoma nustatyti, jos vyro ar moters. Vis dėlto, mokslininkų manymu, šie skirtumai gali turėti įtakos gebėjimams, kurie būdingi vienai ar kitai lyčiai, ir elgesio skirtumams.

Prieš keletą metų Kembridžo universiteto atliktas tyrimas taip pat parodė, kad vyrų smegenys yra 8–13 proc. didesnės nei moterų.

Mokslo bendruomenėje apie skirtingų lyčių asmenų smegenų dydį diskutuojama jau seniai. Visgi daugiausiai diskusijų kyla dėl to, ar smegenų dydis turi įtakos intelektui.

„Tai yra gerai ištyrinėta sritis, tačiau vis dar nėra pakankamai įrodymų, kad didesnės vyrų smegenys lemia aukštesnį jų intelektą už mažesnes smegenis turinčių moterų, – teigė Londono universiteto koledžo eksperimentinės psichologijos padalinio vadovas Josephas Devlinas. – Vyrų ir moterų smegenys yra skirtingos.

Mes žinome, kad vyrai šiek tiek geriau jaučia erdvę nei moterys, o moterys dažnai turi geresnį žodyną. Tačiau reikėtų skeptiškai vertinti teiginius, kad vyrai yra protingesni už moteris, ypač dėl to, kad tokių įrodymų praktiškai nėra, o tai paneigiančių įrodymų netrūksta.“

Parengta pagal Qz.com, Dailymail.co.uk ir Nytimes.com inf.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(21)
(14)
(7)

Komentarai ()