Ar žinojote, jog didžioji taukinė, dėl kurios išpampsta pilvas, atlieka labai svarbias organizmo funkcijas  (1)

Alabamos universiteto Birmingeme (JAV) mokslininkai, tyrinėjantys pilvo taukinę, teigia, kad ji – labai naudinga žmogaus organizmui. Didžioji taukinė – tai keturgubas pilvaplėvės lapas, susidarantis iš skrandžio dorsalinio pasaito.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Didžiosios taukinės dalis, esanti tarp skrandžio didžiosios kreivės ir skersinės gaubtinės žarnos, dar vadinama skrandiniu gaubtinės žarnos raiščiu (lot. ligamentum gastrocolicum).

Didžiojoje taukinėje gali susikaupti nemažai riebalinio audinio. Tyrimas publikuotas žurnale „Trends in Immunology“.

Kartais taukinė gali nusitęsti palei priekinę pilvo sieną iki gaktinės sąvaržos.

Imuninės taukinės funkcijos

Mokslininkų tyrimo rezultatai rodo, kad taukinė atlieka labai svarbias imunines funkcijas. Skystis, cirkuliuojantis pilvo ertmėje, filtruojamas per šios keturgubos pilvaplėvės audinius.

Tyrimo autorių nuomone, taukinė – pirmasis organas, kuris reaguoja į infekcijas. Dėl reakcijos į antigenus formuojasi taukinės fibrozė (randėjimas), todėl, ją tiriant, galima nustatyti ligos pradžią.

Tačiau, mokslininkų teigimu, taukinė turi ir trūkumų. Šis organas padeda organizme išplisti metastazėms. Vėžinės ląstelės, patekusios į taukinę iš pilvo ertmės, ten linkusios kauptis. Todėl galima teigti, kad taukinė yra kiaušidžių ir skrandžio vėžinių ląstelių energijos šaltinis.

Mokslininkai, atlikę tyrimą, siūlo taukine naudotis kaip indikatoriumi, norint aptikti organizme prasidedančius uždegiminius procesus. Taip pat ją naudoti metastazių profilaktikai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(21)
(19)
(2)

Komentarai (1)