Kas iš tikrųjų yra tos gijos, kurias randame lupdami bananą? Ar jos nuodingos?  ()

Bananai yra ne tik labai geras užkandis, tačiau tuo pačiu tai vienas didžiausių kalio šaltinių mūsų organizmui. Lietuviai šį vaisių taip pat labai mėgsta ir jį valgo tiek vieną, tiek ir plaka kartu su įvairiais pieno ar ledų kokteiliais. Tačiau nulupdami bananą tikriausiai daugelis pastebėjo keistas gijas, kurios taip pat neretai nulupamos ir metamos į šiukšliadėžę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šios keistos gijos, kurias pamatome nulupę bananą, yra vadinamos floemų ryšuliu. Ir nors šios gijos nėra labai skanios, mokslininkai pabrėžia, kad be jų mes greičiausiai negalėtume pajusti banano skonio burnoje.

Kodėl? Nes paprasčiausiai be jų banano vaisius nesugebėtų užaugti ir sunokti. Floemos yra vienas iš dviejų „transporto“ audinių visuose augaluose, kuriais gali keliauti maistinės ir kitos naudingosios medžiagos.

Todėl banane esančios keistos floemų gijos yra priežastis, kodėl visos maistinės medžiagos gali pasiekti visą vaisių ir taip padėti jam užaugti iki tokio pavidalo, kokį mes žinome.

Pasak mokslininkų, floemų gijos yra tikrai nepavojingos sveikatai ir valgomos, jos tokios pat maistingos kaip ir likusi banano vaisiaus dalis. Maža to, šiose gijose gali būti netgi gerokai daugiau skaidulų.

Mokslininkų teigimu, yra įmanoma genetiškai modifikuoti, kad bananai neturėtų šių gijų, tačiau kol kas niekas nesiryžo skirti lėšų tokiems moksliniams bandymams, kadangi dabar didžioji dalis pinigų skirta ieškoti vaistų, didinančių bananų atsparumą nuo ligų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(16)
(5)
(11)

Komentarai ()