Pakanka tik du kartus per savaitę pasimėgauti šiuo patiekalu ir mirties rizika išauga dvigubai  (2)

Naujas tyrimas rodo, kad valgant tokių bulvyčių daugiau nei du kartus per savaitę dvigubai padidėja rizika mirti, rašo naujienų portalas independent.co.uk.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Valgomos su tešloje kepta žuvimi, mėsainiu, troškiniu ar tiesiog paskanintos druska ir actu, skrudintos bulvytės yra vienas mėgstamiausių patiekalų Didžiojoje Britanijoje.

2014 metais britai jų suvalgė tris kartus daugiau nei 1974 metais.

Lietuvoje jos taip pat užima garbią vietą greito maisto mėgėjų lėkštėse.

Nors nieko nenustebinsime pasakę, kad piktnaudžiaujant bulvytėmis galima priaugti svorio, tikrai turėtų nustebinti naujausio tyrimo išvados, kad skrudintos bulvytės didina mirties riziką.

Aštuonerius metus trukusio tyrimo, aprašyto Amerikos klinikinės mitybos žurnale, išvadose sakoma, kad reguliariai skrudintų bulvyčių valgantiems žmonėms buvo dvigubai didesnė tikimybė mirti.

Mokslininkai išanalizavo 4 tūkst. 440 žmonių, kurių amžius svyravo nuo 45 iki 79 metų bulvių vartojimo ypatumus. Per aštuonerius tyrimo vykdymo metus mirė 236 žmonės.

Mokslininkai nustatė, kad du ar tris kartus per savaitę skrudintų bulvių valgantiems žmonėms yra dvigubai didesnė rizika mirti, lyginant su bulvių nevalgančiais žmonėmis.

„Dažnas skrudintų bulvių vartojimas yra siejamas su padidėjusia mirties rizika“, - sako mokslų daktaras Nicolosas Veronese iš Paduvoje, Italijoje, veikiančios Nacionalinės mokslinių tyrimų tarybos.

Mokslininkai sako, kad žmonių amžius ir lytis neturėjo įtakos tyrimo rezultatams, tačiau pridūrė, kad įtakos galėjo turėti kiti veiksniai, tokie kaip nutukimas ar didelis druskos vartojimas.

Statistika rodo, kad greitmaisčio vartojimas nuo 1974 metų beveik padvigubėjo. O nutukusių žmonių skaičius patrigubėjo.
 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(10)
(10)
(0)

Komentarai (2)