8 priežastys, kodėl verkti - sveika: tai net puikus būdas socialiniams santykiams užmegzti  ()

Tėvai nuo mažens mus mokė, kad verkti – negražu, o būsimiems vyrams apskritai to negalima daryti. Ar tikrai?

Mokslininkai teigia, kad verkimas mums yra gyvybiškai svarbus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Verkimas veikia kaip vožtuvas, išleidžiantis streso sukeltą susijaudinimą, nervingumą ir nerimą, todėl yra daug priežasčių nesigėdyti ašarų. Verkimo kaip priemonės pasiekti geidžiamam dalykui mes nenagrinėsime.

Ašaros išvalo

Ašaros sugeba išvalyti mus ir tiesiogine, ir perkeltine prasme. Amerikiečių mokslininkai išaiškino, jog emocinės ašaros, sukeltos tragedijos, išvalo iš organizmo toksinus ir streso hormonus. Vyrai, kurie verkia retai, tokiais atvejais smarkiai prakaituoja, kad pašalintų iš kūno minėtas medžiagas.

Ašaros drėkina

Svarbiausia refleksinių ašarų (tų, kurios susidaro nuolat ir nebūna susijusios su emocijomis) paskirtis yra drėkinti akis, kad jų paviršius neperdžiūtų. Šios ašaros saugo akis nuo sudirgimų ir yra būtinos, kad galėtume matyti.

Ašaros apsaugo

Ašarose būna fermento lizocimo, kuris pasižymi bakterijas naikinančiu poveikiu ir apsaugo nuo virusų. Kai žmogus verkia, dalis skysčio patenka į nosį – apsauga nuo infekcijų tampa dar efektyvesnė.

Ašaros nuramina

Ašaros taip pat skatina ekefalino susidarymą – medžiagos, slopinančios skausmo pojūtį. Jos poveikis panašus į morfino.

Ašaros padeda

Paprastai mes verkiame dėl kokios nors priežasties. Stresinėse situacijose pulsas padažnėja, kraujo spaudimas pakyla, o verksmas sugeba sumažinti tokio sukrėtimo pasekmes organizmui. Po sriūbavimų pulsas ir kvėpavimas sulėtėja, raumenys atsipalaiduoja, todėl ašaros nuramina ne tik sielą, bet ir kūną.

Ašaros suartina

Pasak Izraelio psichologo Oreno Chasseno, verksmas – tai emocinis mechanizmas, padedantis sureguliuoti santykius su artimaisiais ir užmegzti ryšius su svetimais. Mes nesugebame suvokti kito žmogaus kaip konkurento ar kaip grėsmės mums, jeigu jo akys pilnos ašarų. Verkimu mes kviečiame pokalbiui ir savotiškai demonstruojame savo silpnumą ir pažeidžiamumą, taip pat leidžiame suprasti, kad pasitikime kitu.

Ašaros suteikia palengvėjimą

Visi mes žinome, kad viduje užgniaužtos neigiamos emocijos gali tapti rimtų sveikatos problemų priežastimi. Širdies priepuoliai, opos ir depresijos, žinoma, mums nereikalingos. Todėl neigiamoms emocijoms būtinai reikia atverti kelią išsilieti. O ašaros – lengviausias būdas tai padaryti.

Ašaros gydo

Dauguma psichologų laiko verkimą svarbia psichologinės adaptacijos po stiprių sukrėtimų stadija. Ašaros padeda lengviau ištverti bėdas ir skaudžias netektis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
Autoriai: Gražina Vasiliauskienė
(16)
(1)
(15)

Komentarai ()