Rusijos Statistikos departamentas paskelbė, kas šalyje darosi su kainomis: jau 22 milijonai žmonių stovi prie bado slenksčio?  (53)

Rusija paskelbė produktus, kurie katastrofiškai pabrango. Greitis, kuriuo kyla minimalaus prekių krepšelio kaina, jau atima žadą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos Federacijos statistikos tarnybos duomenimis, nuo metų pradžios „suvalgomas“ krepšelis, skirtas skurdžiausiam visuomenės sluoksniui, pabrango 9,4 proc. – iki 4036 rublių (61 Eur), o bendrosios infliacijos apimtys minėtu laikotarpiu ūgtelėjo vos 1,7 % Vadinasi, kainų augimas tiems, kurie skursta, 5 kartus didesnis už vidutinį šalyje. Tai reiškia, kad didesnei gyventojų daliai tenka taupyti ne būstui, automobiliui ar atostogoms, bet išskirtinai – tik maistui, rašo mk.ru.

„Vargstančiųjų infliacija“, kitaip tariant, minimalaus maisto produktų krepšelio kaina nuo šių metų sausio iki gegužės sudarė beveik 10 % Pats didžiausias kainų šuolis užfiksuotas nuo balandžio iki gegužės ir siekė 4,2 %, pranešė Rusijos statistikos tarnyba.

Leidinys pastebi, kad RF statistikos departamento nustatytas minimalus vartojimo krepšelis susideda iš 33 pavadinimų produktų, tarp kurių – šaldyta žuvis, įvairių rūšių mėsa (jautiena, aviena, vištiena), pienas, kiaušiniai, duona, bulvės, kopūstai, morkos, švieži agurkai… Jau iš šio sąrašo matyti, kad pirkinių krepšelio brangimas pirmiausia smogia tiems, kurių pajamos neviršija pragyvenimo minimumo kartelės. Tokių šalyje yra net 22 milijonai.

Statistikos departamentas atkreipė dėmesį, kad būtiniausių maisto prekių krepšelis Rusijos sostinėje Maskvoje nuo metų pradžios pabrango 11,1 % — iki 4945 rublių (75 Eur), Sankt Peterburge – 9,8 % (iki 4888 rublių – 74 Eur).

Gegužę ir toliau didžiausią įtaką vartojimo prekių kainų augimui turėjo vaisių ir daržovių brangimas, pažymėjo Statistikos tarnyba. „Tarp stebimų vaisių ir daržovių rūšių gerokai išaugo kopūstų kaina – 1,4 karto, svogūnai, morkos, burokėliai brango 1,2-1,3 karto, citrinos – 11,1 %, obuoliai – 7,5 % Tuo tarpu agurkai atpigo 26,4 %, pomidorai – 11,5 %, česnakai – 5,6 %, vynuogės, džiovinti produktai, riešutai ir šaldytos daržovės – 0,2-3,6 proc”, skelbiama pranešime.

Šiuos duomenis mk.ru surengtoje diskusijoje analizavo maisto produktų rinkos ekspertė, prekybos kompanijos direktorė Anna Vovk. Maisto prekių krepšelio kainos pagrindą, o ypač daržovių ir vaisių, stipriai lemia sezonas, pastebi ji. Tarkime, nuo spalio iki kitų metų birželio pastebimas kainų augimas, tačiau po jo būna stiprus kainos kritimas.

Ekspertė papasakojo, kad morkų kaina nuo 2017 metų pradžios išaugo 1,7 karto, bulvių – kiek daugiau nei 2 kartus, o kopūstų – net 2,5 karto. Vienok, formaliai dėl rudeninio vaisių kainų sumažinimo ir stabilių mėsos produktų kainų metinė produktų infliacija bus artima bazinei (4 %). Tačiau daugelio rusų šeimų biudžetas dėl daržovių brangumo mėsos kainų jau neatlaiko, pastebi A. Vovk.

„Vargingiausi visuomenės sluoksniai, kurių procentas šiandien, deja, vis auga, negali sau leisti pirkti daug mėsos ir priversti tenkintis tik tais produktais, kurių kainos taip nekyla“, – sakė ekspertė. Jos nuomone, pagrindinė tokio kainų nestabilumo priežastis – pagrindinių maisto produktų saugojimo sąlygų nebuvimas.

„Kuo daugiau laiko praeina nuo derliaus nuėmimo, tuo mažiau vietos produktų lieka parduotuvių lentynose, o brangių užsieninių – daugiau. Mūsų parduotuvės, tarkime, niekaip negali apsieiti be bulvių iš Egipto“, – tvirtino A. Vovk. Todėl ji prognozuoja, kad artimiausiu metu pagrindinis maisto prekių krepšelis tik brangs. Kainų kritimo galima tikėtis tik rudenį.

Rusijos vartotojų sąjungos pirmininkas Piotras Šeliščas papasakojo mk.ru kokią įtaką kainų augimas turės eiliniams vartotojams:

„Tų maisto prekių, kuriomis maitinasi patys vargingiausi poliečiai, visada augo greičiau. Žmonės, kurių pajamos daug didesnės gali keisti vieną maisto prekę kita: tarkime, juoduosius ikrus į raudonuosius. Nepasiturintiems piliečiams nėra kur dėtis – jiems tenka taupyti. Būtina taikyti maisto produktų subsidijas. Kai praeinu pro elgetas, kurių mūsų gatvėse pilna, norisi būti tikram, kad žmonės tokį gyvenimo būdą pasirinko tik todėl, kad jis jiems patinka, o ne todėl, kad jie neturi už ką nusipirkti maisto.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(10)
(6)
(4)

Komentarai (53)