Skamba neįtikėtinai, bet tai faktas: oficialiai paskutinė JAV valstija vergovę panaikino tik 2013 m.  ()

1865 metais JAV buvo priimta XIII-oji konstitucijos pataisa, kuria buvo uždrausta vergovė. Tačiau ne visos valstijos šią pataisą suskubo ratifikuoti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Misisipės valstija šią pataisą ratifikavo tik 2013 metais! Ir pasirodo, tai padaryti padėjo filmas „Lincoln“.

Misisipės medicinos centro universiteto profesorius Ranjanas Batra 2012 metų lapkričio mėnesį apsilankė kino teatre, kur peržiūrėjo filmą „Linkolnas“. Šiame filme pasakojama apie paskutinius JAV prezidento Abrahamo Lincolno gyvenimo metus bei jo pastangas priimti XIII-ąją JAV konstitucijos pataisą, kuri uždraustų šalyje vergovę.

R.Batra susidomėjo, kas nutiko pataisai, kai ji buvo priimta. Pasirodo, per metus laiko nuo pataisos priėmimo, ją ratifikavo 27 iš tuomet egzistavusių 36 valstijų. Misisipė buvo paskutinė valstija, kuri tik 1995 metais ratifikavo pataisą. Vis dėlto, Batra internetinėje svetainėje usconstitution.net pastebėjo, kad Misisipės valstijos valdininkai niekada apie pataisos ratifikavimą nepranešė archyvarui. Kitaip sakant, 1995 metų ratifikacija buvo neoficiali.

R.Batra apie tai užsiminė draugui Kenui Sullivanui, kuris prisiminė 1995 metais vykusius debatus dėl minėtos pataisos ratifikavimo ir surado rezoliucijos kopiją. Pasirodo, ratifikacija buvo priimta Misisipės senate ir Rūmuose, bet niekada nebuvo pateikta Federaliniam registrų centrui.

R.Batra kreipėsi į valstijos valdžią ir ši ištaisė šią klaidą. 2013 metų vasario 7 dieną Misisipė sulaukė naujienų iš Federalinio registrų centro, kad XIII-osios pataisos ratifikacija buvo įregistruota.

Parengta pagal „Smithsonian“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(30)
(1)
(29)

Komentarai ()