Vienintelis ir turbūt be galo vienišas: visame pasaulyje nėra antro tokio gyvūno ir net žmonės jo niekada nėra matę savo akimis  (4)

Jeigu norėtumėte pabendrauti su kitais žmonėmis, mėgintumėte susirasti antrąją pusę, tačiau nuolat klaidžiotumėte vienišas, tikriausiai jaustumėtės siaubingai. Būtent taip turėtų jaustis vienišiausias pasaulyje banginis, pramintas 52.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Skaičius 52 rodo jo skleidžiamo garso dažnį hercais. Tokio dažnio garso neleidžia nei vienas pasaulyje banginis, o jo rūšis nėra nustatyta iki šiol.

Šio banginio skleidžiamas garsas vos viršija žemiausią tubos (muzikos instrumentas) skleidžiamą garsą, tokio žemo dažnio garso neskleidžia nei vienas banginis pasaulyje.

Taigi šis banginis metų metus plaukioja vienas po vandenyną, šaukiasi artimos sau sielos, bet niekada nesulaukia jokio atsakymo.

Dar įdomiau tai, kad banginio 52 niekas nėra matęs. Jo skleidžiamą garsą yra užfiksavęs povandeninis laivas sonariniais jutikliais.

Šis garsas visuomet užfiksuojamas vienišas, be jokio pritarimo. Mokslininkai taip susidomėjo šiuo banginiu, kad nuolat seka jo skleidžiamą garsą nuo pat 1989 metų, kai pirmą kartą buvo užfiksuotas šio banginio skleidžiamas garsas.

Nuo to laiko banginio 52 skleidžiamus garsus fiksuoja itin brangi JAV laivyno hidrofonų sistema, kadaise skirta sekti sovietų atominius povandeninius laivus.

Nuo pat 1989 metų šia sistema kasmet užfiksuojamas banginio 52 migracijos kelias nuo Kalifornijos iki Aleutų salų. 52 visuomet keliauja vienas, be to, jo migracijos kelias yra unikalus ir juo nekeliauja nei vienas kitas banginis.

Ekspertai teigia, kad 52 skleidžiamas garsas, nors ir žemo dažnio žmonėms, iš tikrųjų yra gana aukšto dažnio, palyginus jį su mėlynojo ar bet kurio kito banginio skleidžiamu garsu.

Manoma, kad banginis gali turėti fizinių sutrikimų, o kiti mano, kad unikalus skleidžiamas garsas yra dėl to, jog 52 yra dviejų skirtingų rūšių banginių hibridas.

Jūros biologė Mary Ann Daher buvo vieno pirmųjų tyrimų apie 52 bendraautorė. Paskelbus apie tyrimus moksliniame leidinyje Mary sulaukė laiškų iš viso pasaulio, kuriuose rašoma užuojauta banginiui ir mėginama susieti savo situaciją ir šio banginio.

Mokslininkė sako, kad labai liūdna, jog tiek daug žmonių save tapatina su banginiu 52. Daugiausiai laiškų gaunama iš moterų, kurios netgi rašo poemas. Jos mano, kad, kaip ir šis banginis, negali susirasti draugų, niekur nepritampa ir jaučiasi vienišos. Šiam banginiui kūrinius yra parašęs jau ne vienas muzikantas.

Šis banginis taip pat ir įkvepia žmones – nepaisant to, kad niekas neatsiliepia į jo kvietimus, 52 visvien nenustoja kviesti artimas sielas. Kiti mano, kad jam draugijos netgi nereikia ir jis puikiai jaučiasi plaukiodamas vienas.

Vis dėlto, tyrimai rodo, kad banginiai yra socialiniai sutvėrimai, o jų skleidžiamas garsas gali nukeliauti net 5000 kilometrų atstumą su vieninteliu tikslu – bendrauti. Panašiai, kaip ir žmonės, kurių didžiausia baimė yra būti vienišiems ir niekada nesulaukti atsako iš kitų.

Šaltinis: Odditycentral.com.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(65)
(4)
(61)

Komentarai (4)