Tai, kas dabar vyksta Grenlandijoje, pakeis gyvenimus milijonams žmonių  ()

Klimatą studijuojantys mokslininkai yra labai sunerimę, kad Grenlandijos ledo sluoksniai gali pradėti tirpti vis greičiau ir greičiau. Jie tikina, kad pakaks nedidelio kiekio ištirpusio ledo, kad kiltų grėsmė milijonams pakrančių gyventojų visame pasaulyje, rašo „The Independent“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai aiškina, kad šiltesnis oras lemia vis spartesnį tamsių dumblių augimą ant ledo.

Baltas ledas atspindi šviesą, o tamsūs dumbliai ją sugeria, ir taip skubina ledo tirpimą.

Grenlandijos ledo storis kai kur siekia net 3 kilometrus.

Jeigu jis visas ištirptų, jūros lygis pakiltų 7 metrais. Dabar ledo tirpimas lemia, kad jūros lygis kasmet pasaulyje vidutiniškai išauga milimetru.

Grupė mokslininkų pradėjo naują penkerius metus truksiantį projektą, kurio tikslas yra išsiaiškinti, kaip ledą veikia dumblių augimas, praneša BBC.

„Mums labai neramu, kad ateityje ledas gal tirpti vis sparčiau. Mes įtariame, kad, šylant klimatui, tamsūs dumbliai dauginsis sparčiau. Gali būti, kad jie paskatins spartesnį ledo tirpimą, taigi ir greitesnį jūros lygio kilimą“, – kalbėjo už projektą atsakingas profesorius Martynas Tranteris.

Dumbliai auga įvairių spalvų, ir ledas virsta juodu, rudu, žaliu arba violetiniu.

Ledyno mikrobiologas daktaras Joe Cookas sako, kad visas tamsus ledas, kuris matomas plika akimi, iš tiesų yra gyvas: tai dumbliai ir mikrobai, gyvenantys ant ledo ir keičiantys jo spalvą.

Jo teigimu, tam, kad ištirptų visas Grenlandijos ledas, veikiausiai prireiks labai daug laiko.

„Kai mes sakome, kad ledas tirpsta greičiau, mes nesakome, kad jis visas ištirps per artimiausius 10, 100 ar net 1000 metų. Tačiau tam, kad žmonės atsidurtų pavojuje, nereikia, kad ištirptų visas ledas. Užteks mažo kiekio ir milijonams gyventojų kils grėsmė“, – sakė mokslininkas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(30)
(7)
(23)

Komentarai ()