Ar tikrai šuns burna yra švaresnė už žmogaus? Ar pavojinga šuniui leisti laižyti savo veidą?  ()

Gyvūnų mylėtojams tai yra palankumo ženklas, o kitiems – tikras siaubas: kai šuo uosto veidą ir laižo šeimininko lūpas ir nosį. Ką apie tai mano medikai?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Šuns seilės yra sterilios“ arba „šuns burna yra švaresnė už žmogaus“. Šiuos posakius puikiai žino šunų augintojai ir dažniausiai jais tiki. Tikrovė atrodo kiek kitaip ir galėtų sukelti šoką kai kuriems gyvūnų mylėtojams.

Kaip neseniai pranešė „New York Times“, leisti šuniui laižyti savo veidą ne tik nėra gražu, bet ir potencialiai kenksminga. „Šuns snukyje slypi galinga bakterijų, virusų ir grybelių mikrobinė bomba“, – paaiškino gastroenterologas Neilanjanas Nandis iš Filadelfijios. Šuns gerklėje gali būti klostridijų, e-coli bakterijų, salmonelių, kampilobakteriozės sukėlėjų ir kirmėlių kiaušinėlių. Kai kurie šių ligų sukėlėjai gali būti pernešti žmogui ir sukelti, pavyzdžiui, žarnyno infekcijas bei viduriavimą.

Šuns liežuvis – lyg skudurėlis ir tualetinis popierius

Šuns organizme esančių mikrobų kiekis neturėtų stebinti, jei atkreipsime dėmesį, ką gyvūnas per dieną daro su savo snukiu. Jis valo liežuviu savo kailį arba, išvestas pasivaikščioti, uostinėja savo „gentainių“ paliktas išmatų krūveles.

JAV veterinarijos gydytojas Garys Clemonsas neseniai pareiškė: „Šuns liežuvis yra ne tik jo valymo skudurėlis, bet ir tualetinis popierius.“

Pagal „New York Times“ paskelbtus duomenis, kiltų didelis pavojus, jeigu šuns seilių patektų ant žmogaus gleivinės, pavyzdžiui, į burną, nosį ar akis. Įprasti bučiniai į ranką nėra pavojingi, jei žmogus laikosi higienos ir dažnai plauna rankas.

Kita vertus, šunų augintojai turėtų patys nuspręsti, ar nori rizikuoti, leisdami šuniui juos bučiuoti. Norinčiam sumažinti riziką žmogui patariama reguliariai tikrinti šunį veterinarijos klinikoje, skiepyti nuo kirmėlių, taip pat stengtis jį laikyti atokiai nuo ekskrementų.

Kodėl apskritai šunys laižo šeimininkų veidus?

Laižymas šuniui būdingas iš prigimties. Kalės aplaižo ką tik gimusius šunyčius, kad juos apvalytų ir išdžiovintų. Kai šuniukai per kelias savaites paauga ir jau gali ėsti kietą maistą, jie laižo motinos snukį, taip prašydami ėdesio.

Kodėl šunys laižo šeimininkų veidus, dar nėra galutinai išaiškinta. Spėjama, kad jie tuo parodo savo nuolankumą ir simpatiją. Kiti biologai tikina, kad tuo jie tik nori atkreipti į save dėmesį. Šiuo atveju laižymas – kaip ir kalės – galėtų reikšti, kad jie maldauja ėsti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
Autoriai: Gražina Vasiliauskienė
(19)
(3)
(16)

Komentarai ()