Kaip bakterijos tiesiog sutriuškino antibiotikus: kosmose viskas kitaip, nei Žemėje ir astronautams tai labai bloga žinia  ()

Tarptautinėje Kosminėje Stotyje atliekama daugybė eksperimentų, nemaža jų dalis yra skirta kosminėms kelionėms pagerinti. Viena iš šio darbo sričių - medicininiai tyrimai. Neseniai atlikta E. coli bakterijų analizė parodė, kad kosmose jų gali neveikti mūsų turimi antibiotikai. Kodėl ir ką tai reiškia ateities kosmoso užkariautojams?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jei žmonija rimtai žiūri į keliones į Marsą, reikės pasirūpinti visokeriopu astronautų saugumu. Tame tarpe ir apsauga nuo žemiškų pavojingų bakterijų. E. coli - tai  lazdelės formos bakterijos, kurios natūraliai gyvena žmogaus žarnyne. Visgi, kai kurios E. coli atmainos iš tiesų gal sukelti sveikatos sutrikimų, įskaitant apsinuodijimą maistu. Bet kokia nemaloni infekcija yra gydoma antibijotikais ir E. coli įprastai į juos atsako neblogai, tačiau kosmose viskas gali būti kitaip.

TKS buvo atliktas eksperimentas. Stebėtos E. coli bakterijos nesvarumo būsenoje lengviau keitėsi, prisitaikydamos prie antibiotikų grėsmės. Jos užsiaugino storesnę sienelę, kuri sunkiau įveikiama antibiotikams. Mokslininkai išbandė septynias skirtingas populiarių antibiotikų vairiacijas, kurios sėkmingai numarina E. coli bakterijas ant Žemės.

E. coli bakterijos ne tik nemirė nuo antibiotikų, bet ir padidino savo ląstelių skaičių. Mokslininkai teigia, kad bakterijos pradėjo augti, bandydamos apsisaugoti nuo vaistų. Ir joms tai sekėsi puikiai - teko pripažinti, kad antibiotikai šioje situacijoje nebuvo efektyvūs. Dar daugiau - kai kurios bakterijos užsiaugino vezikulių, kurios veikė kaip informacijos perdavimo mechanizmas, padėjęs ir kitoms bakterijoms pasiruošti antibiotikų atakai.

Mokslininkai mano, kad žemės traukos trūkumas negali padaryti tokios įtakos jau vien dėl to, kad bakterijos yra per mažos. Visgi, mikrogravitacija keičia skysčio, supančio bakterijas, charakteristikas - gali būti, kad E. coli reaguoja būtent į šiuos pokyčius. Šios žinios pravers ir galvojant apie bakterines infekcijas kosmose ir sprendžiant atsparumo antibiotikams problemą Žemėje.

Ilgos kosminės kelionės žmogaus organizmui bus tikrai labai sunkios - prisiminkime dar ir tai, kad kosminėse kelionėse labai nusilpsta žmogaus imuninė sistema. Reikės tinkamų apsaugos būdų. Kita vertus, ir ant Žemės jau sutinkame labai antibiotikams atsparias bakterijas. Geresnis supratimas kaip bakterijos išsivysto savo atsparumą gali mums padėti išspręsti šią didžiulę problemą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(9)
(1)
(8)

Komentarai ()