Senų laikų gydomoji vonia išties atrodo neįprastai - kuo ji ypatinga ir ką buvo bandoma ja pasiekti?  ()

XIX amžiuje labai populiaria tapo hidroterapija. Žmonės tais laikais buvo prigalvoję įvairiausių prietaisų, kurie panardintų žmones į vandenį, ir taip tariamai paprastai atstatytų sveikatą. Tačiau nė vienas prietaisas nebuvo toks nemalonus, kaip 1891 metais sukurta ši ypatinga vonia. Ką ji daro?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai - supamoji vonia. Buvo manoma, kad hidroterapija sugeba išgydyti įvairias ligas bei negalavimus, ir šia tema buvo leidžiami net atskiri žurnalai - tokie kaip „Water-Cure Journal“. XIX amžiaus viduryje Europoje ir JAV ėmė kurtis skirtingos vandens gydyklos. Tačiau ką vandens entuziastas galėjo daryti namuose?

Mėgautis supama vonia! 1891 metų rugpjūčio 9 dienos „Lloyd‘s Weekly“ Jungtinėje Karalystėje naują išradimą apibūdino kaip prabangos viršūnę: „Šioje vonioje vandenį galima išjudinti supimu, o tai sukelia jausmą, panašų į jūros bangas, kuris patenkins ir bus naudingas neįgaliems, silpniems žmonėms bei vaikams. Užtenka vos trijų šalto ar karšto vandens kibirų, o kambarys vandeniu neprisitaškys. O po vonia pakišus medinį pleištą, vonią galima naudoti pagal įprastą paskirtį.“

Supamoji vonia simuliavo jausmą, kurį jaustumėte apsilankę vandens telkinyje su tikromis bangomis, o magiškos vandens gydomosios savybės (bent jau taip manė Viktorijos laikų gydytojai) turėjo natūraliai nuprausti naudotoją. Ir tam net nereikėjo kelti kojos iš namų!

Tačiau kad ir kaip buvo liaupsinamas šis keistas išradimas, jame sėdėti nebuvo itin patogu. Bent jau taip atrodo pažvelgus į nuotraukas. Bet išradėjai JAV ir Europoje, kurie tikėjo supamos vonios gydomosiomis galiomis, ir toliau tobulino šį prietaisą.

1898 metais užregistruotas supamos vonios patentas atrodė tarsi supama kėdė. Nors ir teigta, kad supantis vanduo neišsilaisto, vis dėlto realybėje buvo kiek kitaip ir šlapių grindų išvengti nepavykdavo.

1900 metais buvo užregistruotas modernesnis supamos vonios varianto patentas, kuris jau labiau priminė naujųjų technologijų vaisių. Pats supimosi procesas buvo labiau nuspėjamas ir kontroliuojamas, dėl neįprasto apdangalo dingo rizika prilaistyti.

Tačiau XX amžiaus pradžioje hidroterapija prarado savo populiarumą netgi alternatyvios medicinos propaguotojų tarpe.

Parengta pagal gizmodo.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(4)
(1)
(3)

Komentarai ()