5 kūno vietos, kurias prausti reikia su muilu ir kaip išskalbti kempinę?  ()

Dauguma žmonių stengiasi būti švarūs ir gardžiai kvepėti, todėl prausiasi po dušu rytais ir vakarais, gausiai naudodami įvairias priemones. O dermatologai tikina, kad nereikėtų persistengti, siekiant kūno švaros.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kasdienis prausimasis po dušu nebūtinas

Kai mažai prakaituojame ir nesiliečiame su purvu, užtenka maudytis kas 2–3 dienas, pabrėžia dermatologai. Per daug muilo ar dušo želė putų pažeidžia natūralų odos apsauginį sluoksnį, mes tampame neatsparesni ligų sukėlėjams. Deja, mažai kas jaučiasi gerai, pradėdamas dieną be gaivinančio prausimosi po dušu. Ar negalima surasti aukso vidurio?

Mažiau odos priežiūros yra daugiau

„Geras išsamaus kūno valymo kompromisas bus naudoti kempinę su trupučiu neutralaus pH muilo, – pataria vokiečių dermatologė Uta Schlossberger iš Kelno. – Muilų gamyboje naudojama mažiau papildomų cheminių medžiagų nei dušo želė, kuriose paprastai būna gausu kvepiančių ir konservuojančių medžiagų bei kitų odą dirginančių priedų. Į tuos medžiagų mišinius oda dažnai reaguoja paraudimais, išbėrimais, perštėjimu ir egzemomis. Naudoti mažiau chemijos bus naudinga odai.“

Muilo reikia tik penkioms kūno vietoms

Anot dermatologės U. Schlossberger, muiluoti reikėtų tik šias kūno dalis: rankas, pėdas, pažastis, priekinį ir užpakalinį prakaito griovelį, t. y. nugaros ir krūtinės vidurį. Likusioms kūno dalims užtenka trynimo vandeniu sudrėkinta kempine.

Kempinės ir vandens intymiajai zonai užtenka

„Taip pat ir lytiniams organams muilo nereikia“, – tikina ekspertė. Dėl lengvo šveitiklio efekto kempinė nuvalo negyvas odos ląsteles, prakaitą ir nešvarumus. „Ypač plaunant jautrią intymiąją zoną reikėtų atsisakyti putojančių priemonių, – pataria gydytoja. – Ten oda yra itin švelni ir greitai reaguoja į nepageidaujamus dirgiklius.“

Negalima keliems žmonėms naudotis viena kempine

Nėra reikalo naudoti dviejų kempinių, kaip daro kai kurie žmonės, vienos kūnui, kitos intymiajai zonai. „Žmonės dažnai pervertina bakterijas, ypač savas. – sako U. Schlossberger. – Savų bakterijų nereikia per smarkiai bijoti, tačiau nereikėtų savo kempinės skolinti niekam kitam.“

Kempinė turi išdžiūti

Labai svarbu, kad po kiekvieno prausimosi kempinė galėtų gerai išdžiūti. Netinka ją išspaudus ar išgręžus pakabinti ant vonios krašto. Šiltoje drėgnoje patalpoje bakterijos lengvai dauginasi. Geriau kempinę išplauti, išgręžti ir pakabinti džiūti ant „gyvatuko“ ar rankšluosčių pakabos.

Kempinę reikia skalbti 60 laipsnių temperatūroje

„Po 3–4 prausimųsi kempinę reikia išskalbti skalbyklėje, 60 laipsnių temperatūroje, kad ji vėl taptų švari ir šviežiai kvepėtų. Jei laikysitės šitos taisyklės, prausimasis su kempine bus puiki alternatyva odą varginančiai dušo želė“, – pataria vokiečių dermatologė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
Autoriai: Gražina Vasiliauskienė
(28)
(3)
(25)

Komentarai ()