5 sveikatos mitai, kuriais vis dar tikite: tai ar naudinga giliai kvėpuoti?  (5)

Sveikatos tema daugiau ar mažiau domina kiekvieną, todėl nereikia stebėtis, kad tarp vertingos informacijos atsiranda klaidingų mitų ir įsitikinimų, kuriais medikai nepataria tikėti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1. Naudinga giliai kvėpuoti

Kažkodėl kai kurie žmonės įsitikinę, kad gilūs įkvėpimai suteikia mums stiprybės ir žvalumo. Paprastai mes giliai atsikvepiame prieš ryždamiesi reikšmingam poelgiui arba ko nors gailėdamiesi, kai kas nors mus įskaudina. Ir neįtariame, kad tokiu būdu sutrikdome deguonies cirkuliaciją organizme: juk po gilaus įkvėpimo paprastai būna staigus iškvėpimas. Dėl to net patiriant stiprų stresą rekomenduojama kvėpuoti ramiai ir tolygiai.

2. Būtina valgyti mėsą, nes joje yra geležies

Manoma, kad nevalgant mėsos organizme turi atsirasti geležies trūkumas, kuris sukelia mažakraujystę.

Mėsoje tikrai yra geležies, bet jos būna ir kituose produktuose: kiaušiniuose, kepenyse ir inkstuose, grikiuose, pupelėse, žirniuose, avižose, žaliose salotose, petražolėse, bulvėse, svogūnuose, moliūguose, burokėliuose, obuoliuose, kriaušėse, persikuose, granatuose, džiovintuose vaisiuose. Įtraukite visus šiuos produktus į savo valgiaraštį ir patenkinsite geležies poreikį.

3. Dietos efektyvesnės už mankštą

Pastaruoju metu vis dažniau galima susidurti su aiškinimais, kad dieta greičiau padeda atsikratyti antsvorio už sportą. Iš tikrųjų fizinis aktyvumas teigiamai veikia medžiagų apykaitos procesus, padeda sudeginti papildomas kalorijas ir reguliuoti svorį.

Kalbant apie dietas, kiekvienos jų pagrindą visada sudaro koks nors maisto medžiagų, kurios gali būti naudingos organizmui, apribojimas. Todėl dieta gali pasirodyti esanti net kenksminga. Kai vadžios atleidžiamos, svoris vėl sugrįžta. Geriau valgyti tai, ką nori, tačiau reguliariai mankštintis.

4. Bronchitas – komplikacija po gripo

Įprasta manyti, kad bronchitas atsiranda kaip komplikacija po virusinių susirgimų – gripo arba peršalimo ligų. Tačiau bronchitą gali sukelti ne tik virusai, bet ir bakterijos, įvairiais keliais patekusios į organizmą.

Daugumai žmonių tokia liga būna reakcija į aplinkos užterštumą. Jie negali pakęsti dulkių, tabako dūmų, išmetamųjų dujų ir panašių blogybių. Tiesa, šiais atvejais bronchitas dažnai painiojamas su astma arba alergija.

5. Vaikas neturi sirgti

Iš tikrųjų vaikams priklauso sirgti. Kitas dalykas, kad vaikiškos infekcinės ligos praeina palyginti lengvai, o vaiko organizme susikuria imunitetas užkrečiamoms ligoms. Neverta jaudintis dėl to, kad atžala susirgo įprasta vaikiška liga. Jam naudingiau ja persirgti, kol dar yra mažas, nes suaugusieji tokias ligas pakelia sunkiau.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
Autoriai: Gražina Vasiliauskienė
(21)
(9)
(12)

Komentarai (5)