Dieta smegenims: štai ką reikia daryti, kad nesusirgtumėte silpnaprotyste  ()

Dieta smegenims – daržovės, vaisiai ir grūdai. Rodos, nieko stebuklingo, tačiau mokslininkai aiškinasi, kurių tiksliai produktų reikia žmonėms, kad jie senatvėje nesusirgtų silpnaprotyste. Ši liga kamuoja beveik 50 milijonų žmonių visame pasaulyje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors mokslininkai vis daugiau ir daugiau žino apie tai, kaip silpnaprotystė veikia smegenis, rasti išeitį, kaip jos išvengti – sudėtinga. Farmacininkai ieško, kaip ligą galėtų gydyti vaistai. Mokslininkai svarsto, kad tikruosius vaistus jau galime turėti... ant savo stalo. Tai, ką mokslininkai siūlo, sujungia dvi jau žinomas dietas – Viduržemio jūros dietą ir į kitą dietą, kurios tikslas yra sustabdyti hipertenziją.

„Čia daug augalinio maisto, grūdų. Tačiau vietoj nurodymo valgyti vaisius, kalbama specifiškai apie uogas. Pavyzdžiui mėlynes ar braškes. Taip pat rekomenduojamos ne bet kokios daržovės, o būtent lapinės daržovės“, – tikino profesorė Margaret Rayman.

Daugelyje išsivysčiusių visuomenių maistas gerokai perdirbtas, o gyvenimas būdas nebėra toks aktyvus kaip anksčiau. Visame pasaulyje 47 milijonai žmonių serga silpnaprotyste. Kiekvienais metais suserga 10 milijonų, dauguma jų kenčia nuo Alzheimerio. Skaičiuojama, kad speciali dieta smegenim gali sumažinti ligų riziką net trečdaliu. Dietoje svarbiausia – daržovės, uogos, grūdai ir žuvis.

„Uogų valgymas stabdo smegenų senėjimą. Uogose daug flavanoidų. Juose esančios medžiagos veikia tas smegenų dalis, kurios atsakingos už atmintį ir mokymosi procesą. Dėl žaliųjų laipinių daržovių hipotezė kita. Spėjama, kad valgant jas suvartojama daugiau folato, B grupės vitaminų. Vitaminas B12 – itin svarbus norint išvengti silpnaprotystės“, – sakė profesorė.

Daugiausiai vitamino B12 randama gyvuliniuose produktuose – ypač mėsoje. Tačiau jos dietologai vyresniems žmonėms nerekomenduoja. Esą jiems geriau šio vitamino gauti iš pieno produktų.

„Vitaminą B12 itin sunku išskirti iš maisto. Tą darbą atlieka skrandžio rūgštys. Tačiau senstant rūgščių mažėja – jas mažina iš įvairūs vartojami vaistai“, – paaiškino M. Rayman.

Graikijos sala Ikarija išsiskiria tuo, kad čia gyvena didžiausias procentas žmonių, perkopusių 90 metų. Salos gyventojai valgo itin paprastą maistą. Medikai sako, kad prie geros žmonių sveikatos prisideda ir tai, kad žmonės čia labai daug bendrauja.

„Yra keli veiksniai, kurie veikia sveikatą – kraujo spaudimas, rūkymas, alkoholio vartojimas, fizinė veikla. Žinote, yra visas sąrašas ir didelę jo dalį visai nesunku ir nebrangu vykdyti“, – sako gydytojas Charlesas Alessi.

Medikai sako, kad sunkiausia žmonėms pakeisti savo įpročius, ypač senyvame amžiuje. dėl to net ir nustačius, koks tiksliai maistas naudingas smegenims, atsisakyti savo įprasto raciono ne taip ir lengva.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(13)
(1)
(12)

Komentarai ()