Gera žinia pasauliui, NASA ir medicinai: surastas milžiniškas helio dujų telkinys pasirodė esantis daug didesnis, nei manyta  ()

He he, helio greitai nepritrūks!


Visi šio ciklo įrašai

  • 2017-10-10 Gera žinia pasauliui, NASA ir medicinai: surastas milžiniškas helio dujų telkinys pasirodė esantis daug didesnis, nei manyta  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nauja gigantiško helio telkinio pernai atrasto Tanzanijoje analizė parodė, kad helio jame gali būti daug daugiau, nei manyta iš pradžių.

Tuo metu „gelbstinčiu gyvybes,“ pavadinto radinio apimtis buvo vertinama mažiausiai 1,5 mlrd m³. Palyginimui, 2016 metais JAV buvo sunaudojama 48,1 mln m³, o visos žinomos JAV helio atsargos buvo 4,3 mlrd m³.

Dabar, pasak Thomas Abraham-James, helio kompanijos Helium One vadovo remiantis naujais helio matavimais, ten gali būti gerokai daugiau – apie 2,8 mlrd m³.

„Tai praktiškai dvigubai daugiau,“ sakė jis Live Science.

Pasaulinis helio trūkumas svarbus ne tik orų zondams ir švenčių balionams.

Heliu šaldomi magnetinio rezonanso magnetai MRI aparatuose, o taip pat jis naudojamas kaip branduolių magnetinio rezonanso šaldalas ir LHC. NASA naudoja jį raketų kure, o taip pat be jo neapsieinama dujų chromatografijoje ir masės spektroskopijoje.

Nauji vertinimai rėmėsi naujais, 2016 metų gale atliktais tiesioginiais matavimais, kuriuos atliko Oksfordo universiteto geologas Peteris Barry'is ir Chrisas Ballentine'as. 2015 metais renkant pavyzdžius, į bandinius patekdavo oro, todėl helio dalis atrodė daug mažesnė, nei iš tiesų.

„Detali dujų sudėties analizė rodo, kad gelmėje helio dalis dujose yra 8-10 procentų, gerokai daugiau, nei buvo įvertinta, remiantis neteisingomis reikšmėmis,“ Barry'is ir Ballentine'as rašė rugpjūtį 2017 Goldschmidt konferencijoje pristatyto straipsnio santraukoje.

Pradiniuose pavyzdžiuose vidutiniškai buvo 2,6% helio. Jie buvo surenkami ir gabenami analizuoti į laboratoriją. Tuo tarpu pernai metų tyrime, Barry'is ir Ballentine'as naudojo mobilų masės spektrometrą.

„Atlikome gal 50 matavimų lauke ir pavyzdžiuose radome iki keturių kartų daugiau helio,“ sakė Barry'is. „Tai buvo išties jaudinantis momentas, nes gan įtikimai parodėme, kad helio daug daugiau, nei manyta iš pradžių.“

Pernai rastas telkinys gali daug ką pakeisti – ne tik dėl dydžio, bet ir dėl to, kaip jis buvo aptikta.

Tyrėjų komanda išsiaiškino, kad vulkaninio aktyvumo giliai išskirtos helio dujos kaupiasi seklesnėse ertmėse arčiau Žemės paviršiaus. Apsiginklavę šia informacija, jie ėmėsi ieškoti helio telkinio – ir rado jį.

Kai atradimas buvo paskelbtas, Ballentine'as sakė, kad 1,5 milijardų kubinių metrų pakaktų užpildyti 1,2 mln MRI mašinų. Pagal naująjį 2,8 milijardų kubinių metrų vertinimą, būtų galima pripildyti 2,2 milijonus.

Ir, pasak Abraham-James, šis vertinimas yra konservatyvus.

„Tikriausiai vis dar nepakankamai įvertiname kiekį, bet kaip bebūtų, rezultatą dar bus galima atnaujinti ir pagerinti,“ sakė jis.

Michelle Starr
sciencealert.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(25)
(2)
(23)

Komentarai ()