Gyvūnų mylėtojai ir veterinarai šiurpsta nuo naujai veisiamų žirgų - kas darosi su jų nosimis?  ()

Mada veisti kuo keisčiau ir patraukliau atrodančius gyvūnus, net jei tai žaloja jų sveikatą, išplito jau ir tarp žirgų veisėjų. Po to, kai viename Jungtinių Amerikos Valstijų žirgų veislyne pasaulį išvydo į animacinio filmo personažą panašus arabų arklių veislės kumeliukas, viso pasaulio veterinarai įsiuto – tokie eksperimentai gali baigtis labai liūdnai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vis sunkiau protu suvokiami išvaizdos pakeitimai trokštant įtikti iškreiptam žmogaus estetiniam suvokimui kai kuriems gyvūnams jau sukėlė sveikatos sutrikimų.

Pavyzdžiui, prancūzų ar anglų buldogai bei mopsai beveik nebeturi galimybės laisvai kvėpuoti neknarkdami ar nekriuksėdami – jų snukio ir kaukolės forma jau suspausta iki kritinės ribos. Į tai atkreipė dėmesį portalo „The Telegraph“ žurnalistai.

Veterinarai sunerimo, jog grėsminga gyvūnų „tobulinimo“ praktika jau užsikrėtė ir žirgų veisėjai, – itin siauro ir jau deformuoto snukio devynių mėnesių arabų kumeliuką El Rey Magnumą parduoti ketino „Orrion Farm“ žirgynas, įsikūręs Vašingtone.

Patys veisėjai šį egzempliorių pavadino „tik žingsneliu iki tobulybės“, tačiau žirgų ekspertai perspėjo – gyvūnas dėl suspausto snukio gali turėti rimtų kvėpavimo sutrikimų, ypač per treniruotes.

Žirgų specialistas Timas Greetas iš Niumarkete (JK) įsikūrusio „Rossdales“ veterinarijos centro teigė, kad arabų žirgai žinomi dėl savo išraiškingo, liauno ir išlenkto snukio, tačiau naujos veisėjų pastangos jau peržengia visas ribas. Be to, tokie fiziologiniai snukio iškraipymai žirgams gali būti pavojingesni negu šunims.

„Šunys, kaip ir žmonės, gali kvėpuoti per burną, o žirgai – tik per nosį“, – žurnalui „Veterinary Record“ sakė T.Greetas. Tokiam žirgui užsiimti sportu turėtų būti sudėtinga ir netgi pavojinga. Vėliau žirgynas „Orrion Farm“ nutarė pasidalinti reklaminiu klipu.

Siekdami pristatyti naujos kartos ir neva beveik tobulą arabų žirgą, veisėjai drįso pavadinti siužetą dėmesį patraukiančia antrašte „Jūs nepatikėsite savo akimis“. Būtent po to žirgynas sulaukė kritikos iš viso pasaulio. Pasak veislyno vadybininko Dougo Leadley, gyvūnas iš tiesų yra kone arabų žirgų veislės ikona ir neturi jokių sveikatos ar kvėpavimo sutrikimų. Tačiau visuomenės reakcija buvo kitokia.

Viešojoje erdvėje žurnalo „Veterinary Record“ redaktorė Adele Waters sakė, jog iš pradžių pamanė, kad tai kompiuterine programa redaguotas vaizdas. „Daugelis veterinarų, išmanančių žirgų anatomiją, išvydę šį eksponatą, reagavo panašiai.

Bet tiesa ta, kad šis gyvūnas yra tikras ir buvo išveistas tam, kad būtų paklausus rinkoje ir įtiktų žmonių poreikiams. Bet kuo tokie eksperimentai baigsis? Ar tikrai žirgui yra blogai atrodyti kaip žirgui, o ne personažui iš animacinio filmo?“ – retoriškai klausė A.Waters.

Žirgų reprodukcijos ekspertas ir Didžiosios Britanijos žirgų veterinarijos asociacijos prezidentas Jonathanas Pycockas įsitikinęs, kad šis atvejis jau yra kraštutinis nukrypimas nuo to, kas yra normalu. Kartu jis perspėjo, kad „tokia reljefiška snukio forma ir įdubusi nosis nesuteikia jokios praktinės funkcijos ir tik gali sukelti kvėpavimo problemų“

Jam pritarė ir žirgų reprodukcijos specialistė, gyvūnų gerovės ir etikos ekspertė Madeleine Campbell. Jos nuomone, vien tik iš nuotraukų sunku daryti teisingas išvadas apie konkretų atvejį, tačiau bet kokie veisėjų siekiai ekstremaliai keisti gyvūno išvaizdą rizikuojant sutrikdyti normalią organizmo funkciją turi būti uždrausti.

„Tai galioja tiek, tarkime, snukio deformacijoms, kurios gali sukelti kvėpavimo ar net maitinimosi keblumų, tiek eksperimentuojant su gyvūno dydžiu. Dėl to galėtų sutrikti reprodukcinė sistema ir būtų sunkiau atsivesti palikuonių“, – teigė žirgų žinovė M.Campbell. Taigi klajoklių beduinų Arabijos pusiasalyje daugiau nei prieš tūkstantį metų išveistai arabų arklių veislei iškilo didelė grėsmė.

Dabar šie lengvų, proporcingų kūno formų žirgai naudojami lenktynėms ir pramogoms. Ilgaamžiai, energingi, paklusnūs ir ištvermingi arabų žirgai naudojami ir kitoms žirgų veislėms pagerinti.

Parengė Šarūnas Meškys

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(8)
(5)
(3)

Komentarai ()

Susijusios žymos: