Kodėl „rudosios raketos“ kelionėse taip užstringa, o sugrįžus į namus - viskas savaime lenda lauk?  (2)

Esate užsienyje, kažkur toli nuo namų. Gamta pašaukia, ir jūs bėgate į tualetą, atsisėdate ant „sosto“ ir laukiate. Ir toliau laukiate. Bėda ta, kad nieko neįvyksta. Tai tikra nelaimė, nes žarnynas niekaip neišsituština, rašo „IFLScience“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nesijaudinkite, nes jūs nesate toks vienas. Kaip paaiškinama leidinyje „The Atlantic“ išspausdintame straipsnyje, su tokia problema visame pasaulyje susiduria daugybė žmonių. Ir dažniausiai didžiulis noras tuštintis žmones apima vos tik įžengus į savus namus. Kodėl? Viską paaiškino Melburno universiteto psichologas Nickas Haslamas.

„Mano nuomone, „išsilaisvinimas“ sugrįžus namo po kelionės užsienyje tėra tam tikras „Pavlovo refleksas“. Savi namai yra tarsi saugumo signalas, jog tai yra tinkama vieta tuštintis, – sakė mokslininkas. – Jeigu visos kelionės metu vyko slopinimas, sugrįžus į savus namus žmogus atsipalaiduoja.“

Iš esmės užsienyje žmogus bijo atsipalaiduoti ir tuštintis. O sugrįžęs namo jis atsipalaiduoja. Tačiau svarbiausia, kad apie tai aktyviai negalvojama. Juk niekas nežiūri į tualetą ir rimtai negalvoja, kaip reikėtų išlaisvinti savo giliai esantį spaudžiamą ugnikalnį. „Rudosios raketos“ paleidimas įvyksta automatiškai ir tai, anot N. Haslamo, yra įdomiausia dalis.

Kai įžengiate į savo namus, užuodžiate pažįstamus kvapus, išgirstate pažįstamus garsus. Jūs atsipalaiduojate tiek psichologiškai, tiek fiziologiškai. Viskas grįžta į savo vėžes ir jūsų organizmas jaučia, kad jam reikia išjungti savo gynybines funkcijas. Žmogus atsipalaiduoja, o su juo atsipalaiduoja ir žarnynas.

Trumpai tariant, ne jūs kontroliuojate savo tuštinimosi reikalus, o jie kontroliuoja jus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(32)
(17)
(15)

Komentarai (2)