Mokslininkų teigimu, yra 5 mąstymo būdai, kurie labiausiai žudo smegenis, trumpina telomeras ir taip spartina senėjimą: pats laikas atsikratyti tokių dalykų  (3)

Tikriausiai jau esate girdėję apie telomeras - šios dalelės daro didelė įtaką senėjimo procesui, rašė draxe.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Telomeros yra DNR segmentai, esantys kiekvienos chromosomos gale.  Jie apsaugo chromosomas nuo trinties. Kiekvieną kartą ląstelei pasidalijus, telomera sutrumpėja. Ląstelė miršta arba tampa neveiksni, kai šie segmentai per daug sutrumpėja.

Būtent telomerų trumpėjimo sparta ir lemia žmogaus senėjimo procesą. Gera žinia ta, jog trumpėjimą galima pristabdyti. Tokiu būdu sulėtės ir senėjimas. Visgi jei galime telomeras pailginti, vadinasi, egzistuoja tam tikri veiksniai, kurie jas trumpina.

Mokslininkai teigia, jog būtent neigiamos mintys atlieka šią rolę. Dėl jų trumpėja telomeros, miršta ląstelės, o mes senstame. Visų neigiamų minčių bei emocijų išvengti kartais sunku, tačiau yra 5 jų tipai, kuriuos turėtume kontroliuoti labiau.

1. Ciniškas priešiškumas

Jei dažnai esate piktas, nepasitikite kitais žmonėmis, galvojate, kad visi tik ir stengiasi jums pakenkti — jūsų telomeros trumpėja ir jums kyla didesnė rizika susirgti širdies bei kraujagyslių ligomis.  Mokslininkai ištyrė 434 vyrus ir moteris ir atskleidė, jog buvimas ciniškai priešišku labiau kenkia būtent vyrams. Tokie vyrai taip pat kentėjo nuo padidėjusio kraujospūdžio, buvo labiau pesimistiški ir mažiau linkę palaikyti socialinius ryšius.

2. Pesimizmas

Jei visada galvojate, jog stiklinė yra pusiau tuščia, jūs trumpinate savo telomeras..  Nedidelio tyrimo, kurio metu buvo stebimi 35 suaugusieji, duomenys rodo, jog tie, kurie buvo linkę į ateitį žvelgti pesimistiškai, turėjo trumpesnes telomeras nei tie, kurie buvo pozityvesni. Didesnis tyrimas, apėmęs 1010 vyrų atskleidė, jog net didelių sveikatos problemų ar sutrikimų neturinčių pesimistų telomeros buvo trumpesnės.

3. Retrospektyvūs apmąstymai

Jei esate linkę daugybę kartų permąstyti jau įvykusius dalykus, kaltinti save dėl to, ką padarėte ar ko nepadarėte, jūs kenkiate savo sveikatai. Juk yra didelis skirtumas tarp sveiko apsvarstymo ir perdėto savęs kankinimo.  Mokslininkai teigia, jog per ilgai užsitęsęs retrospektyvus apmąstymas itin kenkia telomeroms, nes tokiu būdu prailginamas streso poveikis. O jau žinoma, jog stresas  kenkia sveikatai ir pagreitina senėjimo procesą.

4. Minčių sulaikymas

Dar vienas telomeroms itin žalingas mąstymo modelis — minčių sulaikymas. Per ilgas susimąstymas yra nesveika, tačiau ir kitas kraštutinumas nėra gerai.  Jei neieškote problemos sprendimo, o tiesiog ją nustumiate šalin, iš organizmo atimate neįtikėtiną kiekį energijos ir sukuriate dar daugiau streso. Tai virsta į žalingą ratą, iš kurio ištrūkti sunku.

5. Minčių klaidžiojimas

Jei atliekamam veiksmui neskiriate pakankamai dėmesio, jūsų telomeros trumpėja. Tai gali būti dėl to, jog mintimis atsiribojus nuo esamojo momento, negalite susitelkti ir jaustis tikrai laimingi. O juk dažnai mintys gali nuklysti ir į neigiamus dalykus, o tuomet stresas paima viršų. Su 250 moterų padarytas tyrimas atskleidė, jog tie asmenys, kurių mintys buvo linkusios klaidžioti, turėjo žymiai trumpesnes telomeras, nepaisant to, su kokiu kiekiu streso jie įprastai susidurdavo.

Teigiama, jog norint išlaikyti savo telomeras ilgas, vertėtų lavinti ir stiprinti emocinę sveikatą. Patariama meditacijos būdu ar su natūralių vaistų pagalba kovoti prieš stresą. Tai pat vertėtų dažniau sportuoti ir vartoti daug antioksidantų turintį maistą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(45)
(33)
(12)

Komentarai (3)