Rusai pamanė, kad JAV užpuolė Šiaurės Korėją - kas staiga nušvietė naktinį Rusijos dangų? (Video)  ()

Didelėje Rusijos teritorijoje dangų nušvietęs ypač ryškus neaiškios kilmės blyksnis sukėlė įvairių spėlionių – Rusijoje netgi šnekama esą JAV galėjo suduoti smūgį Šiaurės Korėjai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šviesos blyksnio sukeltą efektą dar labiau sustiprino staiga sudrebėjusi žemė. Netikėtas reiškinys pakurstė spėliones dėl galimo NSO apsilankymo arba kur nors atmosferoje sprogusio meteoro, rašoma portale „Daily Mail“.

Mįslingas fenomenas buvo užfiksuotas tūkstančius kilometrų besitęsiančioje Rusijos teritorijoje, tačiau ypač stiprus jo poveikis buvo juntamas Baškirijos, Udmurtijos ir Totorijos regionuose.

Rusijos oficialūs pareigūnai ir mokslininkai suskubo paneigti įtarimus tiek dėl galimų Rusijos raketų bandymų, tiek dėl į Žemę smogusios iš kosmoso atskriejusios skeveldros.

Iš reiškinį užfiksavusių vaizdo įrašų matyti, kaip netrukus po vidurnakčio kelioms akimirkoms akinamai nušviestas virš Uralo plytintis dangus tampa skaisčiai mėlynas tarsi giedrą vasaros dieną.

„Dangus buvo nušviestas nuo vieno krašto iki kito – net ryškiau nei dieną“, – pakomentavo reiškinį stebėjęs liudininkas.

„Kas įvyko, matėme važiuodami automobiliu. Pajutome vibraciją ir išgirdome tarsi iš dangaus atsklindantį sprogimą. Įspūdis nenupasakojamas“, – sakė Artiomas Ruskich.

Keistas šviesos pliūpsnis video siužete

Jo žodžiai cituojami leidinyje „The Siberian Times“, kurio korespondentai pateikia ir daugiau liudininkų pasakojimų.

Mistikos reiškiniui suteikia ir tai, kad dangus buvo nušviestas naktį po Rusijoje švęstų stačiatikių Kalėdų. Žmonės nesiliovė smalsauti, kas galėjo sukelti šitokį reiškinį. Galbūt meteoras, iš kosmoso atskriejusi raketa, NSO, su Šiaurės Korėja susiję veiksmai?

Anot vieno komentaro, jei net žemė drebėjo, veikiausiai buvo vykdomi kokio nors ginklo bandymai. Vis dėlto įtarimai, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas nurodė įvykdyti kokius nors panašų efektą sukėlusius karinių ginklų bandymus, neigiami. „Blyksnį mačiau Menzelinske. Pasigirdo ir sprogimas, be to, sudrebėjo žemė. Pats pajutau“, – tikino reiškinį matęs Ilnazas Šaichrazijevas.

„Meteoras sudegė dar nespėjęs pasiekti apatinių atmosferos sluoksnių. Prieš tai jis susprogo į daugybę mažų dalelių. Štai kodėl po kelių sekundžių pasigirdo garsas“, – dalijosi įžvalgomis kitas įvykio liudininkas Denisas Rozenfeldas.

„Keistas sutapimas, kad mūsų regionui nebūdingas reiškinys nutiko kaip tik po Kalėdų“, – stebėjosi žmonės. Per 12 metų Rusijoje buvo užfiksuoti trys panašūs šviesos blykstelėjimai. Reiškinį paaiškinti bandantys specialistai vieningos nuomonės nepateikia.

Kitoje vietoje užfiksuotas tas pats blyksnis

Rusijoje veikiančios Engelgardto vardo astronomijos observatorijos direktorius Jurijus Nefefijevas pareiškė, kad šviesos blyksnį galėjo sukelti atmosferos elektra. „Su atmosferos elektra siejamas be galo didelis skaičius reiškinių. Daugelis dar nepakankamai ištirti, nes yra ypač reti“, – sakė mokslininkas.

Tatarstane įsikūrusio Kazanės universiteto astronomai laikosi nuomonės, kad reiškinį reikia sieti su dangaus kūnais.

„Tai buvo bolidas. Visos jį sudarančios medžiagos sudegė atmosferoje dar nepasiekusios Žemės“, – sakė universitetui pavaldaus fizikos instituto atstovas Sergejus Golovkinas.

„Reiškinį lydi garsus sprogimas. Tai galėjo būti ir sudegusio erdvėlaivio fragmentas, nors paprastai jiems prireikia daugiau laiko, kol patenka į atmosferą, todėl jie ilgiau matomi“, – svarstė fizikas ir dar kartą patikino, kad tai buvo bolidas, sudegęs tankiuose atmosferos sluoksniuose.

Kaip tik todėl, anot mokslininko, šviesos blyksnis ir buvo matomas tokioje plačioje teritorijoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(20)
(8)
(12)

Komentarai ()