Netradicinis požiūris - mokslininkai mano, kad nedidelės alkoholio dozės gali padėti sveikatai  (15)

Dėl to, kad labai daug žmonių piktnaudžiauja alkoholiu, mes tampame prieš jį nusiteikę. Ir iš tiesų, daugelis esame susidūrę su žmonėmis, kurie savo gyvenimą ir sveikatą sudaužė būtent alkoholio dėka. Visgi, Ročesterio Universiteto mokslininkai dabar teigia, kad mažos alkoholio dozės gali padėti organizmui apsivalyti. Tačiau į keletą klausimų dar reikia atsakyti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Neskaitant kelių vėžio rūšių, įskaitant, deja, krūties vėžį, alkoholis yra naudingas beveik viskam“ - taip užtikrintai sako Dr. Maiken Nedergaard, dirbanti garsiame Ročesterio Universitete JAV. Jos tyrimas apie alkoholio naudą glimfatinei sistemai (Glymphatic system) tikriausiai nepatiktų daugeliui alkoholio priešininkų, nes mokslininkė yra įsitikinusi, kad nedidelės alkoholio dozės gali būti naudingos sveikatai.

Nedergaard atliko eksperimentus su pelėmis. Ji pati pripažįsta, kad kol kas tai yra silpnoji tyrimo dalis, nes nėra aišku, ar rezultatus galima tiesiogiai perkelti žmonėms, tačiau tai yra tradicinis pirmasis tyrimų žingsnis. Glimfatinė sistema yra atrasta pakankamai neseniai. Ji užtikrina atliekų pašalinimą iš centrinės nervų sistemos. Nedergaard ją tyrinėja jau nuo 2012 metų, todėl patirties šioje srityje turi nemažai. Jos komandos atlikti eksperimentai parodė, kad tos pelės, kurios gavo nedidelę alkoholio dozę (prilyginamą maždaug 2,5 žmonių gėrimams), demonstravo geresnę glimfatinės sistemos veiklą.

Tačiau to Nedergaard ir tikėjosi dėl ankstesnių tyrimų. Mokslininkę nustebino tai, kad alkoholį vartojusių pelių glijos ląstelės (pagalbinės nervų sistemos ląstelės) buvo mažiau paliestos uždegiminių procesų. Tikriausiai tai ir nulėmė geresnį šalutinių produktų pasišalinimą iš centrinės nervų sistemos.

Nors tyrimo autoriai tikėjosi tokių rezultatų, mokslo bendruomenėje jie sukels nuostabos bangą. Kai tyrime naudojamos dvi sveikų pelių grupės, įprastai kontrolinė grupė ir po eksperimentų išlieka sveikesnė. Tačiau šįkart alkoholis iš tiesų sugebėjo pagerinti ir taip sveikų pelių būklę. Tačiau neskubėkite įsipilti dar vienos taurės vyno.

Tos pelės, kurioms alkoholio buvo duodama daugiau, rodė ženklų sveikatos pablogėjimą. Jų glimfatinė sistema veikė prasčiau. Blogiausia tai, kad išsiaiškinti saugią alkoholio dozę žmogui vis dar yra gana sunku. Pelių metabolizmas yra kur kas greitesnis, todėl, tikėtina, žmonėms sveikatos privalumų suteiktų tik labai mažos alkoholio dozės. Tai patvirtina ir kiti tyrimai, rodantys, kad tik itin mažos alkoholio dozės sumažina insulto ir infarkto rizikas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(24)
(2)
(22)

Komentarai (15)