Norite ilgiau išlaikyti aštrų protą? Štai pirmasis žingsnis smegenų sveikatai pagerinti  ()

Miegas atlieka įvairias funkcijas. Jis ne tik išvalo smegenis nuo blogų minčių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Neseniai mokslininkai nustatė, kad miegas tiesiogiai veikia smegenų medžiagų apykaitą. Kaip tai vyksta, atskleidė vokiečių profesorius Hansas Förstlas iš Miuncheno psichiatrijos ir psichoterapinių technikų universiteto.

Geras ir pakankamas miegas padeda apdoroti per dieną gautus įspūdžius, skatina protinį pajėgumą, stiprina imunitetą, širdį ir kraujagyslių sistemą.

Dabar šias žinias mokslininkai papildė įrodymais, kad gilus miegas padeda iš smegenų pašalinti kenksmingas medžiagų apykaitos atliekas. H. Förstlas atkreipė dėmesį į svarbų vadinamosios glimpatinės sistemos vaidmenį. Jai priskiriamos smegenų vandens pripildytos ertmės tarp ląstelių. Kai per miegus šios ertmės išsiplečia, kartu su smegenų vandeniu išplaunama daug nereikalingų kenksmingų medžiagų iš smegenų audinių į kraujagysles. Iš ten jos pašalinamos per kraujagyslių sistemą. Mokslininkai spėja, kad šio „valymo mechanizmo“ sutrikimas dėl miego trūkumo gali sukelti smegenų ligas, pavyzdžiui, senatvinę demenciją ar Alzheimerio ligą.

Tai yra svari priežastis rūpintis savo poilsiu ir stengtis kasnakt gerai išsimiegoti. O tai pavyksta ne kiekvienam. Remiantis apklausų rezultatais, 31 proc. žmonių susiduria su miego problemomis.

Raminamieji ir migdomieji vaistai nėra gera išeitis. Anot H. Förstlo, medikamentai tik apsvaigina, jie neskatina sveiko miego. Užuot išvalę savo smegenis naktį, medikamentus vartojantys žmonės tik dar labiau jas užteršia, nekalbant apie galimą priklausomybę nuo tokių vaistų.

Profesorius pataria verčiau išsitirti ir išsiaiškinti individualią miego sutrikimų priežastį.

Mokslininkas ragina laikytis miego higienos: „Lova turi būti skirta tik miegui, – pabrėžia jis. – Joje negalima žiūrėti televizoriaus, žaisti kompiuterinių žaidimų, naudotis išmaniuoju telefonu. Kitaip lova praras savo tikrąją paskirtį ir nebebus sveikatai būtinai reikalinga poilsio vieta.“

Šaltinis: Aponet.de

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
Autoriai: Gražina Vasiliauskienė
(36)
(2)
(34)

Komentarai ()