Sulaikė čiaudulį ir taip suplėšė užpakalinės gerklės dalies audinius: niekada nedarykite tokių dalykų  ()

Užspausti nosį ir užčiaupti burną, kai bandote sulaikyti nevalingą čiaudulį, nėra geras sprendimas, įspėja gydytojai.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2018-02-26 Sulaikė čiaudulį ir taip suplėšė užpakalinės gerklės dalies audinius: niekada nedarykite tokių dalykų  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Atlikdamas tokį veiksmą, vienas vyras suplėšė užpakalinės gerklės dalies audinius ir dabar vargiai gali kalbėti ar ryti maistą, rašo svetainė thejournal.ie.

Šį atvejį aprašęs leidinys „British Medical Journal“ pažymi: „Prieš tai sveikas 34 metų vyras kreipėsi į skubios pagalbos skyrių dėl ūmios odinofagijos (skausmo ryjant) ir pakitusio balso, kai bandė sustabdyti čiaudulį. Jis teigė, kad bandydamas sustabdyti čiaudėjimą, jis užspaudė nosį ir užčiaupė burną. Tuomet pajuto gerklėje pokštelėjimo jausmą. Netrukus ištino abi gerklės pusės“. Netrukus jis pastebėjo, kad jam itin skauda ryjant maistą. Be to, jis beveik prarado balsą.

Spontaniškas užpakalinės gerklės dalies plyšimas yra retas reiškinys. Kartais jį sukelia traumos, vėmimas, raugėjimas ar stiprus kosėjimas, todėl vyro simptomai iš pradžių gydytojus nustebino.

Pokštelėjimo ir traškėjimo garsai

Vyrą tyrę gydytojai išgirdo pokšėjimo ir traškėjimo garsus, kurie iš gerklės sklido žemyn į jo krūtinės ląstą.

Tai buvo ženklas, kad į giliuosius krūtinės audinius ir raumenis pateko oro burbuliukų. Netrukus tai patvirtino ir kompiuterinės tomografijos tyrimas.

Vyras buvo paguldytas į ligoninę dėl rimtų komplikacijų bei infekcijos rizikos. Jis buvo maitinamas per vamzdelį ir gavo intraveninių antibiotikų, kol tinimas ir skausmas atslūgo. Po septynių dienų jis buvo išrašytas iš ligoninės ir įspėtas, kad ateityje čiaudėjimo metu neužspaustų abiejų nosies landų.

„Čiaudulio stabdymas užspaudžiant nosį ir užčiaupiant burną yra pavojingas veiksmas. Jo reikėtų vengti.

Jis gali sukelti virtinę komplikacijų, pavyzdžiui, tarpuplaučio pneumatozę (kai tarp abiejų plaučių įstringa oras), timpaninės membranos perforaciją (ausies būgnelio plyšimą) ar net smegenų aneurizmos (išsipūtusios smegenų kraujagyslės) plyšimą“, – aiškino atvejo studijos autoriai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(7)
(0)
(7)

Komentarai ()

Susijusios žymos: