Kodėl vyrai dažniau ieško sekso, o moterys - meilės? Mokslininkai gali tai paaiškinti  (2)

Aistra, įsimylėjimas, romantika, troškimai, virpuliukai kūne – šiais žodžiais galima nusakyti ekstazės jausmą ir palaimą, sukeliamą kito žmogaus. Kai kalbama apie seksą ir meilę, moterys ir vyrai reaguoja skirtingai. Neskubėkite kaltinti vienas kito. Pirmiausia sužinokite, ką apie tai sako mokslas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Meilė – tai cheminė reakcija smegenyse, tiksliau – dofamino, oksitocino, testosterono, estrogeno ir norepinefrino kombinacija. Tačiau vyrų ir moterų organizme šios kombinacijos skiriasi“, – teigia mokslininkai.

Testosteronas ir oksitocinas

Visiems žinoma, kad testosteronas – hormonas, kuris yra atsakingas už lytinį potraukį. Įrodyta, kad vyrų kūne jo būna 10–20 kartų daugiau nei moters. Štai kodėl vyrai nori sekso dažniau ir stipriau už moteris.

Oksitocinas – „meilės“ hormonas. Jo būna daugiau moters organizme, o ne vyro. Būtent todėl moterys labiau linkusios į emocijas, prisirišimą, švelnumą. Jos dažniau ir stipriau įsimyli vyrus po pažinties.

Kai du žmonės įsimyli, tai oksitocinas išsiskiria ir vyro , ir moters organizme, sukeldamas šiltus ir švelnius jausmus simpatijos objektui. Štai kodėl sakoma, kad įsimylėjęs žmogus švyti. Oksitocinas skatina kraujo pritekėjimą į žandus, todėl jie įgauna rausvumo.

Smegenų reakcija

2005 metais profesorė Lucy Brown iš Einsteino medicinos koledžo Niujorke atliko eksperimentą, kurio metu skenavo 17 įsimylėjusių porų, kurios išgyveno aistros ir romantikos etapą, smegenis. Ji įsitikino, kad įsimylėjimo metu ir vyrų, ir moterų organizme padaugėja dofamino – „laimės“ hormono, tačiau vyrų smegenyse labiau suaktyvėja ta sritis, kuri atsakinga už seksualinį susijaudinimą, priklausantį nuo regimųjų vaizdų. O moterims tuo metu suaktyvėja smegenų sritis, atsakinga už atmintį, emocijas, ir pasitenkinimą.

Mokslininkai, tyrinėję žmonių smegenis įsimylėjimo stadijoje, padarė išvadą, kad egzistuoja trys atskiros meilės sistemos: aistra, romantiška meilė ir prieraišumas. Kiekviena šių sistemų susijusi su hormonų suaktyvėjimu, kuris sukelia atitinkamus pojūčius ir jausmus, veikiančius moterų ir vyrų elgseną.

Meilė gali virsti liga

Meilė – jausmas, kuris iš tikrųjų gali pereiti į ligos stadiją. Mokslininkai lygina ją su euforija, kurią sukelia narkotikai, ypač kokainas. Nelaiminga meilės sukelia psichozę, nuo kurios dažniausiai kenčia moterys.

Tokį reiškinį mokslininkai aiškina smarkiai padidėjusiu oksitocino – „meilės“ hormono kiekiu ir labai mažu serotonino – „laimės“ hormono kiekiu. Dėl to kyla depresija, vidinis, nerimas, miego sutrikimai ir apetito praradimas. Žmogų, išgyvenantį meilę be atsako arba praradusį mylimą žmogų, iš tikrųjų galima priskirti prie ligonio. Taip nusprendė ne jis, o jo smegenys.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
Autoriai: Gražina Vasiliauskienė
(16)
(2)
(14)

Komentarai (2)