Kodėl katės tiek daug miega, kodėl jas taip lengva pažadinti ir kiti įdomūs faktai apie mūsų murkiančių draugų miegą  ()

Katės sugeba puikiai leisti laiką ir tuo metu, kai jų šeimininkų nėra namie. Juk didžiąją dalį laiko jos praleidžia miegodamos. Jos gali miegoti visur: ant jūsų kompiuterio klaviatūros, skaitomos knygos ar net ant jūsų galvos. Vidutiniškai katės miega apie 15 valandų per dieną. Tai išties nemažai. Bet kodėl gi jos tiek daug laiko ilsisi?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip aiškinama interneto svetainėje „Metro“, taip yra todėl, kad istoriškai katės yra plėšrūnai.

Vaikydamosi grobį jos išeikvoja daug energijos. Tai reiškia, kad likusį laiką jos ją taupo. Nepaisant to, kad dabar mažajai jūsų numylėtinei nebereikia medžioti – gi maistu ją aprūpinate jūs, ji vis dar linkusi elgtis, kaip džiunglių karalienė. Kadangi jos smegenys tebeveikia taip, kad būtų aktyvesnės naktį (kuomet jos protėviai medžiodavo), katė paprastai labiausiai pavargusi jaučiasi dieną.

Kačių miego ciklai skiriasi nuo mūsų. Jų lengvo miego fazė trunka nuo pusvalandžio iki valandos. Po to seka maždaug penkių minučių gilaus miego fazė ir vėl lengvo. Tai, kad jos niekada pernelyg giliai neįminga, padeda joms apsisaugoti nuo galimų plėšrūnų. Ir nesvarbu, kad gyvenančioms namuose katėms pavojus būti užpultoms negresia, jos tebesielgia taip pat, kaip ir jų protėviai.

Kačiukai, kaip ir vyresnės katės, paprastai miega ilgiau, nei suaugusios. Bet pabudę kačiukai būna gerokai aktyvesni.

Kiek jūsų katė miega, taip pat daug priklauso ir nuo jos veislės, temperamento ar sveikatos būklės. Kai kurios katės mėgsta visą dieną praleisti susirangiusios prie židinio, o kitos jaučiasi laimingesnės, gaudamos daugiau mūsų dėmesio.

Taip pat katės jaučiasi labiau mieguistos, kai už lango šalta, net jeigu jos paprastai neina į lauką. Įdomu tai, kad katės netgi priderina savo miego režimą taip, kad galėtų daugiau laiko skirti mums ar būtų tikros, kad nepražiopsos šėrimo laiko.

Jeigu jūsų katė pradeda miegoti ilgiau ar trumpiau, tai gali būti ženklas, kad jai kažkas negerai. Jeigu tai tęsiasi ilgesnį laiką, vertėtų parodyti savo gyvūną veterinarijos gydytojui, kad jis patikrintų, ar katė nejaučia jokio skausmo, galbūt patikrinti, ar jai ne tirotoksikozė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(17)
(7)
(10)

Komentarai ()