Štai tau ir švelniosios būtybės: paaiškėjo, kad katės prisidėjo prie 40 šunų rūšių išnykimo, o reakcija į žmogui - visiškai kitokia  (1)

Amžinasis ginčas tarp šunų ir kačių mylėtojų, ko gero, niekada nesibaigs. Vis dėlto mokslininkai išsiaiškino, kurie iš šių gyvūnų labiau myli žmones.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip jau žinoma, šunys, kaip ir žmonės, išskiria oksitociną, vadinamąjį „meilės hormoną“.

Keletas seniau atliktų tyrimų yra parodę, kad šeimininkams bendraujant su savo šunimis, tiek žmonės, tiek šunys išskiria oksitociną. 

Mokslininkų teigimu, oksitocinas yra vienas geriausių būdų pamatuoti meilės lygį. Žmonės išskiria oksitociną, kai jiems kažkas rūpi. Pavyzdžiui, kai mes pamatome savo vaiką ar sutuoktinį, oksitocino lygis kraujyje pakyla 40–60 procentų. 

Taigi mokslininkai nusprendė pamatuoti oksitocino lygį katėse ir šunyse, kai šie žaidžia ir bendrauja su savo šeimininkais. Jie paėmė seilių pavyzdžius iš 10 kačių ir 10 šunų dviem skirtingais atvejais: 10 minučių prieš žaidžiant su šeimininkais ir iškart baigus žaisti su šeimininkais. Seilių mėginius mokslininkai ištyrė norėdami pamatuoti oksitocino lygį. 

Rezultatai rodo, kad pažaidus su šeimininkais, šunų oksitocino lygis pakilo 57,2 procento, o kačių – vos 12 procentų. Teoriškai tai reiškia, kad šunys labiau myli savo šeimininkus nei katės.

Mokslininkai sako, kad 57,2 procento oksitocino kiekio padidėjimas šunų kraujyje yra labai ženklus ir tai rodo, kad šunims išties rūpi jų šeimininkai.

Taip pat stebėtina, kad kačių organizme oksitocino lygis pakyla labai nedaug. Tiesa, šis tyrimas paneigia mitą, kad katėms jų šeimininkai išvis nerūpi. 

Beje, katės įveikia šunis vienoje kategorijoje – jos yra geriau prisitaikiusios išgyventi. 2000 fosilijų tyrimas parodė, kad kačių šeimos gyvūnai yra geriau prisitaikę išgyventi, negu šunys. Grupė mokslininkų taip pat išsiaiškino, kad katės prisidėjo prie 40 šunų rūšių išnykimo.

Pasirodo, katės dažniau įveikia šunis kovoje dėl maisto, kadangi jos yra geresnės medžiotojos. Kita vertus, nėra jokių įrodymų, kad šunys būtų prisidėję prie bent vienos kačių rūšies išnykimo. 

Šunys, kurie kilo iš vilkų, atsirado Šiaurės Amerikoje prieš 40 milijonų metų. Praėjus 20 milijonų metų pasaulyje jau egzistavo daugiau nei 30 rūšių šunų. Tuomet atsirado katės ir sukėlė dramatišką šunų rūšių nykimą.

Šaltinis: Telegraph.co.uk.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(16)
(8)
(8)

Komentarai (1)