Ar sveikiau dirbti stovint ar sėdint? Naujas tyrimas viską apverčia aukštyn kojomis  (2)

Ak tas mokslas... Kartais jame pasitaiko, kad tai, kas 100 metų buvo sveika, tampa nebesveika. Kartais tas svyravimo tarp „sveika“ - „nesveika“ periodas būna kur kas trumpesnis. Štai prieš keletą metų verslo pasaulyje itin staigiai išpopuliarėjo idėja saugoti darbuotojų sveikatą pasiūlant jiems darbą prie stalų, tinkamų darbui ir stovimoje, ir sėdimoje padėtyje. O naujausio tyrimo duomenimis, dirbti stovint – nesveika.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2018-03-13 Ar sveikiau dirbti stovint ar sėdint? Naujas tyrimas viską apverčia aukštyn kojomis  (2)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrimo autoriai tvirtina, kad darbas su kompiuteriu stovint yra ne tik nesveika, bet ir jokio produktyvumo nedidina, skirtingai, nei buvo tikinama anksčiau. Tokie stalai, anot mokslininkų, ne tik sukelia fizinį skausmą ir gali tapti traumos priežastimi, bet ir sulėtina dirbančiojo mąstymą.

Tyrimą publikavo recenzuojamas leidinys „Ergonomics“. Jo autoriai analizavo „ilgai trunkančio stovimo darbo kompiuteriu trumpalaikį poveikį raumenų ir skeleto sistemai bei kognityvinei funkcijai“. Jų rezultatai tikrai privers atsisėsti. Nors jau ir ankstesnių tyrimų duomenys nebuvo labai palankūs darbui stovint: tokioje darbo padėtyje dažnai tinsta blauzdos ir gali išryškėti venų varikozė – būklė, dėl kurios gali prireikti ir chirurginio gydymo.

Naujausią tyrimą mokslininkai atliko su 20 asmenų – 13 moterų, 7 vyrais – kurie laboratorinėje aplinkoje dvi valandas dirbo stovimoje padėtyje. Tiriameji avėjo savo įprastą plokščiapadę avalynę, jiems prieš tyrimą buvo pateiktos instrukcijos „stovėti taip, kaip įprasta, galima ir padėjus dilbius ant stalo, bet visu svoriu nesiremiant į stalo paviršių“.

Iki eksperimento, kas pusvalandį eksperimento metu ir po eksperimento tiriamieji pildė modifikuotą Šiaurietišką raumenų ir skeleto sistemos klausimyną, pagal kurį buvo nustatoma jų tuometinė fizinė būklė. Praėjus dviem valandoms jų buvo klausiama, ar jie būtų atsisėdę, jeigu turėtų tokią galimybę. Po to tiriamiesiems teko spręsti du testus, parodančius asmens protinę būseną: reakcijos laiką mokslininkai vertino Ilgalaikio dėmesio atsakui testu, o aukštesniąsias kognityvines funkcijas – Ruffo geometrinio suvokimo testu. Galų gale, elektromagnetiniais jutikliais buvo vertinamas tiriamųjų raumenų nuovargis.

Eksperimentą pabaigė 19 tiriamųjų – paskutinysis dėl nepakenčiamo diskomforto tyrimą tęsti atsisakė 74 minutę. Vidutiniškai visi tiriamieji būtų atsisėdę jau po 80,5 min, jei tik būtų galėję.

Tad tyrimo autoriai daro išvadą: „bėgant laikui diskomfortas auga visose kūno vietose“ ir „reakcijos laikas prastėja“. Bet būta ir palankių išvadų: „gerėja kūrybingas užduočių sprendimas“.

O svarbiausia iš šio tyrimo išvadų įsiminti tai, kad nepriklausomai nuo to, kaip dirbate savo darbą – stovėdami ar sėdėdami – vienintelis būdas išlaikyti gerą fizinę kūno būklę yra sportavimas. Sėdimasis darbas yra pavojingas, tačiau stovimas darbas nėra problemos sprendimo būdas, kaip veikiausiai netinkamas sprendimas yra „einamas darbas“ - darbas prie stalo, sujungto su bėgtakiu. Fizioterapeutas Alanas Tayloras leidiniui „The Telegraph“ sakė: „Esmė tame, kad tokių stalų paplitimas įvyko daugiau dėl komercinių priežasčių, o ne dėl mokslinių įrodymų“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(14)
(5)
(9)

Komentarai (2)