Kas slypi už katės murkimo? Pasirodo, katės naudojasi žmogaus rūpestingumo instinktu  ()

Nors ir ne toks šaižus bei garsus kaip žadintuvo signalas, katės murkimas vis vien sugeba pažadinti šeimininką. Na, o kai šis murkimas yra itin įkyrus, jis gali priversti šeimininką išlipti iš lovos ir pripildyti katės dubenėlis maistu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Būtent katės murkimas dažnai pažadina elgesio ekologę iš Sasekso universiteto Kareną McComb. Ji vadovavo tyrimui apie kačių skleidžiamą garsą, kuris buvo paskelbtas žurnale „Current Biology“.

Anot K.McComb, mielas ir tarsi prašantis murkimas yra priimtinesnis žmonėms, nei aiškus ir garsus miaukimas – kuris greičiausiai tiesiog priverstų šeimininką išmesti savo augintinį iš lovos. Kad suprastų, kaip katės garsais manipuliuoja savo šeimininkais, K. McComb ir jos komanda atliko eilę eksperimentų.

Pirmiausia, jie įrašė 10 kačių murkimą. Kai kurie murkimai buvo įrašyti, kai katė akivaizdžiai prašė maisto, o kai kurie – kai katė nieko neprašė. Vėliau 50 žmonių klausė šių įrašytų murkimų vienodu garsu. Eksperimento dalyviai prašančius kačių murkimus laikė primygtinesniais ir ne tokiais maloniais, kaip įprastas murkimas. Kai mokslininkai paleido įprastus kačių murkimus, kai jos nieko neprašė, klausytojai įvardino šiuos murkimus ne tokiais primygtinais.

K.McComb mano, kad katės naudojasi žmonių natūraliu rūpestingumo instinktu atsakyti į kūdikio verksmą. Seniau atlikti tyrimai pademonstravo, kad į murkimą įterptas verksmas turi panašų dažnį į kūdikio verksmą. Veterinarijos profesorius iš Ohajo valstijos universiteto Tony Buffingtonas sako, kad kaip ir kūdikiai, naminės katės yra tiesiogiai priklausomos nuo žmonių.

Anot profesoriaus, kai tik gyvūnas atsiduria išgyvenimo situacijoje, jie ima tikrinti savo šeimininkus – kaip jie reaguoja ir tam tikrus signalus. Išsiaiškinę kas veikia, jie būtinai imasi veikiančios taktikos, ir nesvarbu, ar tai kintantis murkimas, glaustymasis aplink šeimininko kojas ar kt. T. Buffingtonas mato potencialą, kaip galima būtų panaudoti tyrimo metu gautas žiniassavo veterinarijos klinikoje – siekiant iššifruoti, ką katė jaučia ir ko jai reikia.

Anot jo, gauti rezultatai rodo, kad niekas iki šiol nekreipė dėmesio į katės murkimą – nors ir jo įtaka pastebėta jau seniai seniai.

Parengta pagal „Scientific American“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(9)
(11)
(-2)

Komentarai ()