Mokslinis tyrimas rodo, kaip angliavandenių trūkumas žaloja smegenis ir silpnina atmintį  ()

Madingos dietos, ribojančios angliavandenių vartojimą, žada paprastą ir sveiką kelią link tobulos figūros. Deja, ne viskas taip paprasta. JAV mokslininkai iš Masačusetso universiteto atrado, kad tokia dieta gali turėti pavojingų pasekmių smegenims.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Angliavandeniai suteikia energijos

Mokslininkai ištyrė 19 moterų, kurios laikėsi angliavandenius ribojančios dietos. Jie nustatė susirūpinimą keliančių faktų. Moterys po tokios dietos tapo užmaršesnės, joms pasidarė sunku susikoncentruoti.

Priežastis ta, kad mūsų kūnas perdirba angliavandenius į cukrų, kuris vadinamas gliukoze. Pastaroji per kraujo apytaką patenka į mūsų mąstymo organą. Ten gliukozė vaidina energijos tiekėjos vaidmenį ir pasirūpina, kad mes galėtume mąstyti. Smegenys yra nepajėgios pačios kaupti gliukozės atsargas. Joms reikia nuolat gauti gliukozės dozę. Jeigu jos nėra, pablogėja mūsų atmintis ir mes nebegalime susikoncentruoti.

Sunkios ilgalaikės dietos pasekmės smegenims

Angliavandenių apribojimas daro ne tik trumpalaikį poveikį smegenims. Atsisakius angliavandenių (ryžių, bulvių, duonos ir kitų), kūnui ima trūkti skaidulų. O jų daugiausia turi būtent angliavandenių kategorijos produktai. Ir šių skaidulinių medžiagų trūkumas per ilgesnį laiką neigiamai atsiliepia smegenims.

Anot mokslininkų, angliavandenių ir skaidulų trūkumas gali sukelti pasimetimo ir baimės būsenas. Be to, mokslininkai įsitikinę, kad mityba, kurioje gausu angliavandenių ir skaidulų, yra svarbi Alzheimerio ligos profilaktikos priemonė.

Gerieji ir blogieji angliavandeniai

Angliavandenis angliavandeniui nelygus. Yra sveikų angliavandenių ir mažiau sveikų. Geriausi mums yra ilgųjų grandinių, sudėtiniai angliavandeniai, pavyzdžiui, sveiki grūdai, avižos, rudieji ryžiai.

Priešingai nei blogieji trumpųjų grandinių angliavandeniai, jie pasotina ilgam laikui ir suteikia kūnui ne tik energijos, bet ir svarbių mineralinių medžiagų bei skaidulų.

Šaltinis: Blick.ch

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
Autoriai: Gražina Vasiliauskienė
(9)
(3)
(6)

Komentarai ()