7 keisti pojūčiai, kuriuos kartais patiriate miegodami: ar kartais pasirodo, kad kažkas sprogo? O gal miegodami užsiimate seksu?  (1)

Jei jums pasisekė, daugumos gyvenimo naktų miegas – niekuo neypatingas įvykis. Jei ir toliau skaitysite šį straipsnį, netrukus sužinosite, kad naktimis vyksta ir tikrai keistų ar net šiurpių dalykų. Galbūt net lengvai išsigąsite, žada health24.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip ten bebūtų, nerimauti pagrindo nėra. Žurnalistai paprašė miego specialistų detaliau paaiškinti pačius keisčiausius dalykus, galinčius nutikti jums užmerkus akis. Dauguma jų absoliučiai normalūs.

Jausmas tarsi kristumėte

Greičiausiai visiems be išimties pažįstamas tas keistas jausmas, kai, jau nyrant į miegą, staiga apima jausmas, tarsi kristumėte. Įprastai miegant kūnas tarsi suparalyžiuojamas, tačiau kartais nutinka taip, jog sapnuoti pradedame dar mūsų kūnui neišsijungus.

Tokiais atvejais gali atrodyti, kad puolate nuo stačios uolos, krintame iš dangaus, kuriame neaišku kaip iš viso atsidūrėte, ar nukrentate, pavyzdžiui, nuo stačių laiptų, sako mokslų daktaras ir miego ekspertas Christopheris Winteris, kuris taip pat vadovauja ir JAV Virdžinijos valstijoje esančios Marthos Jefferson vardo ligoninės miego sutrikimų tyrimų centrui.

Kodėl atrodo, kad būtent krintame? Mokslininkai neturi vieno konkretaus atsakymo. „Didžiausia tikimybė, kad toks jausmas apims, kai esate pervargę, neišsimiegoję ar tiesiog šiuo gyvenimo etapu patiriate didelį stresą. Tokiais atvejais mūsų smegenys labai agresyviai veržiasi į miego ciklus, o kūnas paprasčiausiai nespėja paskui“, – situaciją komentuoja miego ekspertas Ch. Winteris.

Miego paralyžius

Ryte pradedate budintis iš gilaus miego ir staiga suvokiate, kad negalite nei pajudėti, nei kalbėti. Tokia būsena gali trukti nuo kelių sekundžių iki kelių minučių. Sutikite – vien skaityti apie tokius pojūčius labai baisu, ką jau kalbėti apie patį jausmą. Tiesą sakant, anot ekspertų, tai priešingas procesas nei tas, kuris vyksta apėmus iliuzijai, jog krintame – tiesiog smegenys prabunda prieš dingstant su giliu miegu siejamam paralyžiui, paaiškina Ch. Winteris.

„Taip pat gali atrodyti, jog negalite kvėpuoti. Dauguma tai patyrusių sako, kad jausmas toks, tarsi ant krūtinės būtų prisėdęs dramblys. Tai nutinka, kai visi su kvėpavimu daugiau ar mažiau susiję raumenys, išskyrus diafragmą, vis dar miega“, – nuramina ekspertas.

Vaikščiojimas per miegus

Dauguma su miegu siejamų elgsenų absoliučiai nežalingos. Deja, bet vaikščiojimas per miegus šiai kategorijai nepriklauso, nes tokios būsenos miegantysis gali parkristi, į ką nors atsitrenkti, išeiti iš namų į nesaugią aplinką ir net gatvėje papulti po automobilio ratais.

„Kai žmogus vaikšto per miegus, jie išsibudina pakankamai, kad jo kūnas galėtų judėti, tačiau nepakankamai, kad pabustų smegenys“, – tvirtina Ch. Winteris. Štai kodėl, net jei ir vaikštote per miegus, greičiausiai to neprisimenate.

Ekspertai teigia, kad per miegus žmonės ne tik vaikšto, bet ir daro kitų keistų ir neįprastų dalykų. Pavyzdžiui, yra pavyzdžių, kad per miegus žmonės gamina valgyti, šluote šluoja šaldytuvo turinį ar net sėdasi prie automobilio vairo.

Kalbėjimas per miegus

Moksliniais tyrimais nustatyta, kad per miegus kalba maždaug 5 proc. visų suaugusių žmonių. Dažniausiai tirados miego metu trunka apie 30 sekundžių.

„Dažniausiai per miegus imama kalbėti per pirmąsias miego valandas, kai mūsų organizmas nyra į gilesnio miego fazes, tačiau raumenims dar pakanka galios išskirti garsų ar padaryti judesių, lydinčių sapnus“, – paaiškina Ch. Winteris.

Pasikartojantys sapnai

„Sapnai – vienas iš būdų, padedančių mūsų smegenims apdoroti dalykus, kuriuos reikia įvertinti ir apdirbti prieš paverčiant juos atsiminimais. Pasikartojantys sapnai neretai kyla tais atvejais, kai mūsų smegenys stengiasi išspręsti neišsprendžiamus psichologinius klausimus“, – samprotauja miego ekspertas.

Neretai pasikartojantys sapnai iš dalies paremti realybe. „Jei jus apvogė maisto prekių parduotuvėje, gali būti, kad sapnuose šis scenarijus kartosis tol, kol nurims emocijos ir susitaikysite su tuo, kas nutiko. Kitu atveju smegenyse nemalonus įvykis atgis ir į sapnus persikels kas kartą apsilankius parduotuvėje“, – pasikartojančių sapnų fenomeną aiškina Ch. Winteris.

Seksas per miegus

Patikėkite mumis – jūs, mielas skaitytojau, tikrai ne vienintelis, pabudęs pačiame meilės akto įkarštyje. Miego sutrikimų centre buvo atliktas tyrimas, kuriame dalyvavo per 800 pacientų. Paaiškėjo, kad net 8 proc. jų susidūrė su vadinamosios seksomnijos atveju. Seksomnija – labai įdomi miego būsena, kurios metu užsiimama seksu su partneriu miegant ir galiausiai apie tai nelieka jokių prisiminimų.

„Labai įdomu tai, jog mano patirtis atskleidė neįtikėtiną dalyką: tai, ką žmonės daro nemiegodami, ir tai, kaip elgiasi miegodami, neretai skiriasi kaip diena ir naktis“, – sako Ch. Winteris. Ekspertai sako, kad šis miego fenomenas tam tikra prasme fiziologiškai primena vaikščiojimą per miegus – organizmas pakankamai pabudęs, kad galėtų judėti ir net kalbėti, tačiau smegenys vis dar miega, ir žmogus elgiasi nesąmoningai.

„Dažniausiai žmonės neprisimena, kas vyko naktį, o pabudę besimylintys kaip reikiant nustemba. Viskas labai paprastai paaiškinama – galbūt prieš miegą jūs galvojote apie seksą, o užmigę tiesiog ėmėtės veiksmų“, – teigia gydytojas.

Sprogstančios galvos sindromas

Skamba klaikiai, tiesa? Taip ir yra. „Staiga žmogus pabunda nuo garsaus sprogimo garso, šviesos blyksnio arba tiesiog nuo jausmo, jog sprogsta galva. Realybėje nevyksta nieko panašaus“, – teigia gydytojas. Ekspertai sako, kad šis pojūtis panašūs į jausmą, tarsi kristumėte iš didelio aukščio.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(9)
(10)
(-1)

Komentarai (1)