Kodėl patrynę akis net užsimerkę matome žvaigždutes ir kitas keistas figūras?  ()

Kiekvienas esame patyrę, ką reiškia pavargusios, išsausėjusios akys ar paprasčiausias nuovargis. Tuomet dauguma elgiasi panašiai – trina akis, o šio proceso metu stebisi matomais raštais, rašė iflscience.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šį fenomeną aprašė ir Senovės graikai pačiuose ankstyviausiuose medicininiuose užrašuose. Tačiau kaip tai paaiškina mokslas?

Mokslininkai šį potyrį vadina fosfenomis – šviesios matymas neegzistuojant jos šaltiniui. Jos gali būti kelių skirtingų tipų, bet mes dažniausiai patiriame spaudimo sukeltą fosfeną. Žmogaus akies tinklainėje esančios ganglijų ląstelės priima vaizdinę informaciją iš šviesai jautrių receptorių.

Paprastai matome įvairius vaizdinius todėl, kad į receptorius patenka šviesa. Tačiau ganglijus galima aktyvuoti ir akis šiek tiek paspaudus. Tokiu būdų šios ląstelės yra tarsi apgaunamos ir ima siųsti tokius signalus, kaip ir vaizdą gaudamos su šviesa.

Kadangi žmogaus centrinė nervų sistema yra nepajėgi atskirti, ar signalas ateina iš paspaudimo ar dėl šviesos, ji sureaguoja identiškai, todėl ir matome įvairius vaizdinius net ir neatsimerkę. Akių trynimas taip pat nėra vienintelis būdas sukelti šiuos vaizdus.

Nuo migrenos kenčiantys asmenys dažnai teigia matantys įvairius raštus, bet mokslininkai nėra tikri, kodėl. Manoma, kad tam daro įtaką įvairūs impulsai smegenyse. Kitas panašus fenomenas, vadinamas kalinio kinu, yra daug kartų aprašytas stebint ilgai tamsoje buvusius asmenis.

Pasirodo, ilgai tamsiame kambaryje esantys asmenys ima regėti įvairiaspalvius šviesų šou, kurie atrodo it projekcijos ant priešais esančios tamsios sienos. Vis dėlto, tai yra pakankamai ekstremali situacija, kurios nereikėtų sukelti tyčia.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(14)
(2)
(12)

Komentarai ()