„Kaip ant ausų kabinami makaronai“ ir dėl ko kyla erekcijos sutrikimai ir kokiais būdais gydytojai juos gydo?  ()

„Neatpažįstamai sustiprinsiu vyrišką organizmą (potenciją). Poveikis greitas – nuo 1-os dienos. Išsiųsime ir paštu“, – toks pažadas paskelbtas viename iš laikraščių. Nors vyrui, besikankinančiam dėl sutrikusios erekcijos, tai skamba kaip išsigelbėjimas, specialistai skuba nuliūdinti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Skelbimo autorius pasakojo, jog jis pardavinėja galingus, natūralios kilmės preparatus. Šių, pasak vyro, Lietuvos vaistinėse nėra – jie atsivežti iš JAV ir kai kurių Europos šalių. Preparatų pavadinimų pardavėjas telefonu sakė neteikiantis, tačiau leidžiantis susitikti Vilniuje ir apžiūrėti prekes. Jei užsakovas prekę pageidautų gauti paštu, jis produkto pavadinimą ir sudėtines dalis sužinotų tik gavęs siuntinį.

Skelbimo autoriaus teigimu, 2-3 mėnesiams į vyriškos potencijos sustiprinimą reikėtų investuoti 72 eurus. Tačiau tai, pasak vyro, iš tiesų padės panaikinti erekcijos sutrikimus.

Pardavinėja nelegaliai?

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) vyriausioji specialistė-valstybinė maisto produktų inspektorė Rita Beliauskienė sako, kad tiekiant į rinką maisto papildus vartotojui, turi būti pateikta visa privaloma informacija apie produktą. T. y. nurodomas produkto pavadinimas, sudedamųjų dalių sąrašas, tam tikrų sudedamųjų dalių kiekis, grynasis kiekis, specialiosios vartojimo sąlygos, alergenai ir kt.

„Pažymėtina, kad maisto papildai vartotojams dažnai pristatomi kaip vaistai, tačiau jie yra skirti papildyti įprastą maisto racioną, o ne ligoms gydyti ar profilaktikai. Todėl jei siūlomas įsigyti produktas yra maisto papildas (pagal pateiktą informaciją skelbime nėra aišku) vartotojui pateikiama klaidinanti informacija, nes ženklinant, pristatant ar reklamuojant maisto papildus, nė vienam iš jų negali būti priskiriamos gydomosios ar profilaktinės savybės arba daroma nuoroda į jas, – DELFI sakė R. Beliauskienė.

– Pastebėtina, kad pagal galiojančias teisės aktų nuostatas „pateikimas į rinką“ – tai maisto arba pašarų laikymas pardavimui, įskaitant siūlymą parduoti arba kurį nors kitą jo perdavimo būdą, nemokamai ar už pinigus. Pažymėtina, kad siūlymas įsigyti produktą skelbime laikraštyje jau laikytinas pateikimu į rinką. Ūkio subjektai, norintys prekiauti (siūlantys parduoti ir pan.) maisto produktais, turi užsiregistruoti, o jei prekybos subjektas savo veikloje turi sąlytį su maistu (sandėliuoja, išvežioja prekes ar kt.), jis privalo turėti Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimą (MTSPP).“

VMVT specialistė prašo atkreipti dėmesį, kad tiekti Lietuvos Respublikos rinkai nenotifikuotus maisto papildus, t. y. neįtrauktus į Maisto papildų sąrašą, yra draudžiama. Jeigu produktas yra Maisto papildų sąraše, reiškia, kad maisto papildų platintojas yra pranešęs apie prekybą maisto papildu ir juo prekiauja teisėtai.

Ar maisto papildai padeda?

Gydytojas urologas prof. Balys Dainys tokius skelbimus vadina pažadais, kurie taip ir neliks išpildyti.

„Tai tik augalinės kilmės vaistai. Aš vyrams sakau – tikrai nenusinuodysite, jei tokius papildus gersite. Jei jums negaila pinigų, galite nusipirkti, – sako profesorius. – Jei susijaudinti nepavyksta 20-30-mečiui vaikinui, jam reikia psichologinės pagalbos – jei jis nusipirko brangų vaistą, tai jis jam tikrai padės, bet tokios priemonės tik ne 60-70-mečiams. Jauniems vaikinams reikia duoti vaistą ir sakyti, kad jis tau tikrai padės, čia suveiks psichologinis efektas ir jis tikrai padės. Tačiau jei vyrui yra sutrikusi kraujotaka, tai jau reikia rimto vaisto. Jei vyrui nepavyko trečią kartą, ketvirtą kartą jam tikrai nepavyks, todėl, be abejojo, reikia gydyti.“

Ar vyrai patenkinti?

Urologas prof. B. Dainys papasakojo apie Lietuvos vyrų (ne)pasitenkinimą savo seksualiniu gyvenimu. Vyrams buvo užduotas klausimas „Ar norėtumėte pagerinti savo potenciją?“

Pasak gydytojo, 11 proc. 20-mečių vaikinų atsakė, kad yra nepatenkinti savo seksualiniu gyvenimu. 45 proc. 60-mečių atsakė, kad norėtų, jog jų seksualinė potencija būtų geresnė, o 80 proc. 70-mečių atsakė, jog norėtų, kad jų seksualinė potencija būtų geresnė.

„Didėjant vyro amžiui, erekcija arba lytinė potencija blogėja, – sako prof. B. Dainys. – Pats amžius nėra priežastis. Su amžiumi blogėja širdies kraujagyslių būklė, vyriškas pasididžiavimas laikui bėgant gauna mažiau kraujo, sutrinka jo aprūpinimas krauju, o erekcija yra niekas kitas, kaip geras kraujo plūdimas į varpą ir tai užtikrina gerą lytinę potenciją.“

Kodėl atsiranda impotencija?

Gydytojas primena, kad vyriškas lytinis hormonas testosteronas nuo 30 metų pradeda mažėti 1-2 proc. per metus.

„Jei testosterono kiekis piką pasiekia 20-25 vyro amžiaus metais, tai 70-mečio testosterono kiekis krenta per pusę. Jis reikalingas geram potraukiui ir gerai erekcijai, – teigia gydytojas. – Dar viena priežastis – psichogeninis fakorius. 20-mečių kraujotaka puiki, bet tokio amžiaus vaikinams prisideda psichogeninis faktorius.

Jaunas vaikinas pasakojo, kaip susitiko su mergina ir pirmą kartą jam nepavyko susijaudinti, nepavyko ir antrą kartą, o trečią kartą jis jau bijojo. Tokiais atvejais atsiranda sekso, moterų baimė, tuomet prasideda ir depresijos, emocinės problemos. Tokius vaikinus reikia rimtai gydyti.“

Gydytojas įvardijo ir kitas lytinės potencijos susilpnėjimo priežastis: rūkymas, alkoholis, narkotikai, nesveikas gyvenimo būdas, nesveika mityba, įvairios ligos ir kitos įvairios priežastys.

Prof. B. Dainys sako, jei pradėjo silpnėti lytinė potencija, ypač vidutinio amžiaus vyrams, tai reikėtų įtarti kraujotakos nepakankamumą.

„Jeigu vidutinio amžiaus vyrams pradėjo silpnėti lytinė potencija, tai po 5 metų lauk širdies kraujotakos sutrikimų. Dar po 5 metų – galvos smegenų kraujotakos. Kaip ir bet kurią ligą, erekcijos nepakankamumą reikia gydyti“, – įspėja gydytojas.

Kaip erekcijos sutrikimai gydomi?

Prof. B. Dainys sako, kad gydyti erekcijos sutrikimus, yra trys etapai:

1. Gydymas tabletėmis. Gydytojas paminėjo tokius vaistus, kurių veikliosios medžiagos yra sildenafilis, tadalafilis, vardenafilis.

2. Leidžiami vaistai. „Jei pirmasis etapas buvo nesėkmingas, tada skiriami vaistai, kurie leidžiami į vyro varpą ar į šlaplę“, – sakė gydytojas.

3. Varpos implantai. „Varpos implantai užtikrintai pagydo šią ligą, – tikina prof. B. Dainys. – Chirurginių būdu yra implantuojami implantai. Jau tada visi vyrai varpos kietumu yra patenkinti, o labiausiai patenkintos jų moterys – aikčioja iš malonumo.“

Gydytojas pasakojo, kad prieš maždaug 10 metų tokios operacijos buvo pavienės, dabar jos darosi vis dažnesnės. „Vyrai nenori būti lytiškai neįgalūs, todėl mielai ryžtasi operacijai“, – pasakojo gydytojas.

Ragina būti atsargius

Dėl registracijos ar MTSPP reikia kreiptis į atitinkamą Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos teritorinį padalinį. Jeigu maisto tvarkymo subjektas veiklą vykdo neturėdamas VMVT išduoto leidimo, laikoma, kad jis veiklą vykdo nelegaliai. Dėl to jam gresia administracinė atsakomybė (gali būti skiriamos baudos už Administracinių nusižengimų kodekso, Maisto įstatymo ar Reklamos įstatymo nuostatų pažeidimus), be to informacija apie tokią veiklą perduodama ir kitoms institucijoms (pvz. Valstybinei mokesčių inspekcijai ir kt.).

Vartotojai, prieš nutardami įsigyti maisto papildus nuotoliniu būdu, turėtų pasitikrinti ar maisto papildu yra prekiaujama legaliai, o tai galima padaryti VMVT svetainėje esančiame Maisto papildų sąraše, adresu vet.lt/maisto-papildai/. Plačiau apie notifikavimo procedūrą VMVT internetinėje svetainėje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(5)
(7)
(-2)

Komentarai ()