Surastas unikalus „dievų dievo“ 3300 metų senumo generolo kapas: aiškėja, kas tuomet dėjosi Egipte  (1)

Archeologai senovės Egipto radimvietėje, vadinamoje Saqqara, aptiko 3300 metų senumo kapą, kuris, sprendžiant pagal įrašus, priklauso kariuomenės generolui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Hieroglifais, aptiktais pačioje kapavietėje, užrašyta, kad „Iwrhya yra karališkosios armijos Generolas, ir Aukštasis Amuno valdų senešalas [ir] karališkųjų Ramzio II rūmų valdytojas“.

Prieš 3300 metų Amunas buvo populiarus Senovės Egipto dievas – kartais jis buvo vadinamas net „dievų dievu“.

Taip pat pavyko perskaityti, kad Iwrhya’io karjera prasidėjo valdant faraonui Seti Pirmajam, kuris valdė nuo 1249 pr.m.e iki 1279 pr.m.e. – ir tęsėsi per faraono Ramzio Antrojo valdymą 1279-1213 pr.m.e.

Kapas susideda iš kelių kambarių ir koplyčių, kiemo ir kambario, archeologų pavadinto „Statulų kambariu“.

Šiame „statulų kambaryje“ rasti meno kūriniai pasakoja apie kapo savininko karinius veiksmus ir tarptautinius santykius su kaimyninėmis šalimis. Scenose vaizduojamos besišvartuojančios valtys, pilnos kanaanietiškų vyno ąsočių, rašoma pranešime. Kanaaniečiai buvo tauta, gyvenusi dabartinėje Izraelio ir Palestinos teritorijoje, bet valdoma Egipto.

Taip pat buvo rastas ir akmens blokas, greičiausiai buvęs šiaurinėje sienoje, ant kurio pavaizduota gana išskirtinė scena, kurioje matyti pėstininkai ir vežimų vadeliotojai, kertantys vandenis, pilnus krokodilų. Scenos analizė siūlo, kad visa tai galėjo vykti kažkur rytiniame Egipto pasienyje.

Kapo kasinėjimai šiuo metu yra tęsiami, bet jokio žmogaus kūno kol kas nėra rasta. Mokslininkai mano, kad kapas galėjo būti naudojamas kelių šeimos narių laidojimui – tokių kaip Iwrhya’os sūnus Yuppa ar anūkas Hatyai, kurie abu minimi įrašuose. Taip pat tikėtina, kad Iwrhya savo kilme nebuvo egiptietis.

Kapą per 2017-2018 archeologinių kasinėjimų sezoną aptiko egiptologijos profesorius Ola El Aguizy iš Kairo universiteto. Saqqara yra į pietus nuo piramidės, kurią pastatė prieš daugiau nei 4300 metų valdęs faraonas Unas.

Parengta pagal „Live Science“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(30)
(3)
(27)

Komentarai (1)